Mi lesz a kéménysepréssel, kéményseprőkkel? Senki sem tudja!

2015.04.29 07:50

Az önkormányzatoktól a katasztrófavédelemhez kerül a kéményseprés - de hogy hogyan, mennyiért, arról semmit sem lehet tudni.

Egyeztetést sürget a kéményseprők ügyében a szakszervezet, mivel semmilyen információ nem áll rendelkezésre a kéményseprési közszolgáltatás katasztrófavédelemhez sorolásáról, amiről a kormány korábban törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek - mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke.

Jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a kéményseprő szakmában dolgozó mintegy 1500 ember sorsa a változtatás után. Nincs kidolgozva a háttér, nincs információjuk arról, milyen bérért, milyen jogviszonyban foglalkoztatnák őket az átsorolás után.

Király András arról is tájékoztatott, hogy az Európai Közszolgáltató Szakszervezetek Szövetsége - amelynek tagja a HVDSZ 2000 - levélben jelezte a magyar kormánynak és a miniszterelnöknek, hogy célszerű lenne egyeztetéseket folytatni a kéményseprők ügyében a szakszervezetekkel.

A magyar kormány március 10-én nyújtotta be módosító törvényjavaslatát arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem venné át novembertől a kéményseprési közszolgáltatást.

privatbankar.hu