Micsoda gének! 85 évesen is jégkorongozik Egri János (+videó)

2021.11.12 06:49

Ötveneseket, hatvanasokat megszégyenítő energiával rendelkezik. Heti rendszerességgel sportol, és talán senki sem hiszi el neki, hogy immár 85 esztendős. Egri János, a kvízműsorok királya egyszerűen csak szeret élni.

Egri János 85 évesen is jégkorongozik

 Fotó: Magyar Jégkorong - Facebook

Egy finom mozdulattal beütött fonák gól, egy erőteljes tenyeres bomba, aztán mellé egy ínyenc kaviáros szendvics és zamatos pezsgő. Így is lehet születésnapot ünnepelni. S ha valaki nyolcvanöt szál gyertyát fúj el azon a napon, akkor azt mondhatja: a teremtő a tenyerén hordozza.
 
Nos, Egri János éppen így ünnepelte ezt a szép kerek évfordulót. Szokásához híven beöltözött hokiszerelésbe, aztán egy órán át siklott a jégen, de úgy, mint amikor válogatottként korcsolyázhatott a Kisstadion nyitómeccsén a románok ellen.
 
– Azt mondtam a barátaimnak, az edzés után majd lesz néhány körözöttes szendvics. Úgy látszik, mégis miattam jöttek el ennyien, és nem az asztalra tett kaviáros falatok miatt – mondta Egri János. 
 
– Fantasztikus érzés, hogy vannak 30-40-50 éves barátságok az életemben. Most is velem voltak és felköszöntöttek. Azt kérdezik tőlem sokan, mi a titok, hogy ilyen jól bírom? Ma is rendszeresen jégkorongozom, és aktív maradtam. Nos, csak élni kell, sűrűn, tartalmasan, ennyi az egész.
 
Egri János legendás műveltségi vetélkedőket vezetett az Magyar Televízióban
 
Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán
 
Nem volt mindig kaviár és pezsgő az Egri család asztalán vagy a baráti összejöveteleken. Egri Jánosnak gyerekként, a háború alatt menekülnie, bujkálnia kellett. Egy nevelőnő, Szabó Mária nyújtott neki menedéket. Talán ez is megedzette a lelkét s a testét, hogy aztán később valóra váltsa az álmait. Villamosmérnöki diplomát szerzett, magyar bajnok és válogatott jégkorongozó lett, később pedig a Magyar Televízió képernyőjén vált egyre népszerűbbé.
 
– Dolgozhattam téli olimpián és ott lehettem tudósítóként az 1972-es müncheni olimpiai játékokon. Nekem adatott meg, hogy a mikrofon mögül szurkolhattam ki Gedó Gyuri, a kiváló bokszoló aranyérmét. Szerettem sporttal foglalkozni, de legalább ennyire imádtam a vetélkedőműsorokat, amelyeket huszonöt esztendeig vezethettem a képernyőn – tette hozzá.


Elmebajnokság. Lehet egy kérdéssel több? Játék a betűkkel. Keresztkérdés. Kérdezz! Felelek. Melyiket a három közül? Aki mer, az nyer! Egyik intellektuális csörte népszerűbb volt a másiknál. Akadt olyan adás, amelyet ötmillióan néztek. Egri János, mint házigazda, mély intellektussal, helyenként sziporkázó szellemességgel irányított.
 
– Mi azért voltunk nagyon népszerűek annak idején, mert egyetlen televízió volt, mindenki azt nézte. Az óriás nézettség persze, óriási felelősséggel is járt. Huszonöt évig csinálhattam, büszke vagyok rá. Ma is sokszor megállítanak, és idézik a legendás mondatomat: átnyújtok egy hangszórót… – zárta a gondolatait az egykori legendás televíziós.
 
A kaviáros, pezsgős, jégkorongos születésnapi bulin Egri János kapott egy 85-ös számmal díszített gyönyörű hokimezt a barátaitól.
 
Egri János jégkorongmezt kapott a barátaitól 
 
Fotó: facebook.com
 
Persze, az igazi ajándék az volt, hogy leült a feleségével, a fiával és a lányával egy csendes, meghitt vacsorára, ahol elfújhatta azt a bizonyos nyolcvanöt szál gyertyát.
 
Sinkovics Gábor
blikk.hu