Micsoda? Két bankszámlával jobban lehet spórolni?

2015.06.24 21:32

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudnak félretenni a fizetésükből, így nincsenek megtakarításaik. A Pénzcentrum mutatja azokat a tuti tippeket, amelyekkel sokkal könnyebbé válik a takarékoskodás.

Emberek ezrei panaszkodnak arra, hogy nem tudnak megtakarítani, szerkesztőségünk is gyakran kap olyan levelet, amiben azt mondják olvasóink, hogy ők szívesen megtakarítanának, csak éppen nincs miből. Bizonyára sokan vannak, akiknek valóban nincs miből félretenni, viszont sokaknak segíthet ez az apró trükk.

Sokaknak erre van szüksége
Egy brit tanulmány szerint azoknak, akiknek két számlájuk van, azok többet takarítanak meg havonta, mint akik csak egy számlát használnak.
Az egyik számlát használják a mindennapos költéseikre, mint vásárlás (ruha, műszaki cikkek), szórakozás, míg a másikról fizetik a rezsit, az ételt és az utazásaikat.

Ahhoz, hogy mi is ki tudjuk használni ezeket az előnyöket elég annyit tennünk, hogy nyitunk egy második bankszámlát. Amikor megérkezik a fizetésünk minden hónapban átutalunk egy állandó összeget a második számlánkra, amiből a fix kiadásainkat fizethetjük, így ami az első számlán marad, azt költhetjük el szórakozásra, de ideális esetben hónap végén (legalább egy része) megmarad, amit valamilyen megtakarításba tesszük.

 

Hogyan működhet ez Magyarországon?
A magyar folyószámlák általában akkor olcsóak, ha a jövedelmünk is adott számlára érkezik, azonban az egyik számlának nem fontos folyószámlának lennie. Nyithatunk például takarékszámlát (ezen látra szóló, de alacsony kamatot is kapunk a pénzünkre), amiről ugyanúgy tudunk például átutalásokat végezni, viszont a kedvezményes költségekhez nem kell feltételeket teljesíteni. Ha a második számlát a korábbi számlavezetőnknél nyitjuk, akkor ráadásul ugyan azzal a netbankkal kezelhetjük mind a két számlánkat.

A takarékszámla mellett nyithatunk értékpapírszámlát is, amiről egyben magtakarításainkat is kezelhetjük. Erre vásárolhatunk ugyanis befektetési alapokat vagy állampapírokat is.

Jó megoldás lehet, ha azt az összeget, amit mindenképpen félre szeretnénk tenni, már hónap elején átutaljuk a megtakarításunkba (pl. önkéntes nyugdíjpénztárba vagy életbiztosításba stb.).

Ilyenkor az előző hónapból megmaradt összeget is érdemes átutalni erre a hosszú távú megtakarítási számlára (kivéve persze, ha konkrét összegű megtakarításról van szó, akkor a szerződésnek megfelelő összeget utaljuk a szolgáltatónak).

penzcentrum.hu