Miért adta fel a rezsicsökkentést a kormány? A volt jegybankelnök elárulta, mi lehet a háttérben

2022.07.15 06:05

Mostantól nem jár mindenkinek a rezsicsökkentett energiaár. A kormány döntött, az átlagos, viszonylag alacsonyan meghúzott határon felül minden magánszemélynek is piaci árat kell fizetnie az energiahordozókért, legyen az áram vagy gáz. Hiába a rezsicsökkentés, a háború miatti energiaválság bennünket is elérni látszik.

 
A tervek szerint a mostani gázár kilencszeresét fizeti, aki túllépi az átlagfogyasztást. Hogyan lehetséges ez?
 
– A kormány 2014-ben hatósági árassá tette, befagyasztotta az energiaárakat. Másfél éve meglódult az infláció, megsokszorozódott a gáz és az olaj piaci ára. A kormány még néhány napja is azt ígérte, fenntartja ezt az állapotot, és az ország fizette a különbözetet. Tavaly viszont borult minden, és már nem bírta el a költségvetés. Az embereket megvezették, hiszen fel lehetett volna készíteni erre a helyzetre őket a korábbi években, például kedvezményes hiteleket adni otthonfelújításra, szigetelésre, ablakcserére, ami után kevesebb gázra és villanyra van szükség a lakásban.
 
Végleg maradnak ezek a sokkoló világpiaci árak? Be kell rendezkednünk a több százezres rezsiszámlákra?
 
– Dollárban számolva a gáz és a kőolaj ára egy hónapja csökken, vagyis van remény a változásra, viszont a forint gyengülése miatt itthon ezt nem érzékeljük, sajnos.
 
Rá leszünk kényszerítve az életmódváltásra
Hogyan fogjuk ezt kifizetni a magyar bérekből, nyugdíjakból?
 
– Általában kevesebbet fognak költeni az emberek, mindenki rá lesz kényszerítve az életmódváltásra. Fenntarthatatlan volt az eddig mesterségesen keltett jó hangulat a gazdaságban. Tizennégy százalékkal többet költöttek az emberek, mint egy évvel korábban, tulajdonképpen olyan pénzből, amiből az energiaszámlákat kellett volna fizetni.
 
Ön szerint miért adta fel a kormány végül? Ez nagyon nagy arcvesztés a számukra.
 
– Mert nem csak a pénz fogyott el, hanem a hitelesség is. Mire adjak kölcsönt? Hogy az embereknek ne kelljen kifizetni a villanyszámlát? Erre nem fognak hitelezni a befektetők, jó feltételekkel legalábbis nem.
 
Egymillió forint kihúzná a bajból?
 
Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 7,7 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.
 
blikk.hu