Miért akarja eladni Miskolc az Avas Szállót?

2016.07.07 10:21

Hatszázmillió forintért hirdeti a MIK Zrt. Miskolc egykor patinás szállodáját.

Alig több mint egy éve jelentette be dr. Kriza Ákos polgármester, hogy újra az önkormányzat tulajdonába került az Avas Szálló.

Az Avas Szálló...

Most pedig úgy tűnik, a város szabadulna az épülettől, legalábbis ezt jelzi az egyik ingatlanos portálon talált fotó és alatta a hirdetés: „Miskolc belvárosában egy régi, patinás szállodaépület felújítási, üzemeltetési kötelezettséggel eladó.”

Az köztudott, hogy tavaly 150 millió forintért vette meg a város, most pedig – a kiírás szerint – 601,4 millió forintért hirdetik a 6386 négyzetméteres ingatlant.

A portálon egy telefonszámot is megadtak, itt érdeklődtünk. Megtudtuk: a hirdetés még él, valóban eladó az épület, de a vevőnek vállalnia kell, hogy szállodaként üzemelteti. A vonal másik végén egy úr szó szerint így fogalmazott: lepukkant állapotban van az ingatlan, és az ár töredéke annak, amit rá kell költeni. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az önkormányzat társként maradna-e egy esetleges beruházásban, de az illetékes határozottan kijelentette, nem, a város kiszállna belőle.

A hirdetésre egyébként véletlenül bukkantunk, egészen pontosan úgy, hogy a MIK Zrt.-től azt az ígéretet kaptuk, az Avas Szállóra kiírt pályázatot átküldik szerkesztőségünknek. Szélyes Domokos, a MIK Zrt. vezérigazgatóját – a Központi Leánykollégium ötletpályázatának díjátadóján – ugyanis arról kérdeztük, mi lesz az Avas Szálló sorsa. Akkor azt mondta, kiírtak egy pályázatot az épületre, amiben minimum négycsillagos szálloda üzemeltetésére kerestek befektetőt. A múlt héten ennek lejárt a határideje, de addig nem jelentkezett senki. A vezérigazgató azt is hozzátette: kiírják újra, bíznak benne, az sikeresebb lesz.

Avas szálló: még nincs hír

Ekkor kaptuk az ígéretet, hogy átküldik a pályázati kiírást, de a hirdetést kaptuk meg.

Ezután érdeklődtünk a MIK-nél, hogy miért vette meg a város a szállodát, ha most eladná. Illetve kíváncsiak voltunk a pályázatra is, vagy arra, hogy a kettő esetleg ugyanaz-e, de oldalzártánkig nem kaptunk választ.
Együtt kezelik

Tavaly a Hunyadi utca 3. szám alatti épületet is megvásárolta a város, így Szélyes Domokost arról is kérdeztük, mi lesz ennek a sorsa, mi a terve a városnak. Elmondta, ennél az ingatlannál év végére kerül birtokon belülre az önkormányzat. A terv az, hogy a Hunyadi utca 5. számmal együtt kezelik majd – tette hozzá.

Az utóbbi épületben korábban a Miskolc Holding működött, a kiköltözés után pedig egy call center kapott helyet az ingatlanban.

boon.hu