Miért drágul a kenyér? - Megdöbbentő árréssel dolgoznak a sütőipari cégek (+videó)

2020.10.24 14:20

A kenyér azért drágul elsősorban, mert drágulnak az előállításához szükséges alapanyagok. Idén például már kétszer volt, és még egyszer várható liszt-áremelés. Erről Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke beszélt az ATV Start című műsorában.

 
Az elnök hozzátette: a különböző péksütemények import-alapanyagai, mint például a kakaó, a vaj, a margarin is drágultak az elmúlt hónapokban a forint gyengülése miatt az euróhoz képest.
 
Septe József szerint elképzelhető, hogy idén az elmúlt évek átlagosan 3-5 éves drágulásánál jóval nagyobb lesz a kenyér és a pékáruk áremelkedése idén, de hozzátette: végleges adatokat nem lehet mondani egyelőre.
 
Az elnök hozzátette: a sütőiparban kétféle ár van, a termelői és a fogyasztói ár.
 
Hangsúlyozta: a sütőipari vállalkozások nem tesznek szert extraprofitra. A sütőipar 2-3 százalékot tesz csak rá az önköltségi árra – mondta Septe József. Ezen felül viszont a sütőiparban egész éves folyamatos béremelésre van szükség ahhoz, hogy ne veszítsék el az ágazat még megmaradt szakembereit, akik közül sokan jobban fizető ágazatokba, mint például az autóiparba távoztak az elmúlt években. Az elnök hangsúlyozta: nincs akkora különbség a kézműves pékségekben és a sütőiparban előállított kenyerek minősége, mint az áraik között.


atv.hu