Miért képtelenek összefogni a magyar nyugdíjasok?

2020.01.07 10:45

Meglepő módon a magyar nyugdíjasok nem tudnak egységesen fellépni érdekeik védelme érdekében. Néhány szervezet megpróbál felszólalni, de lényegében visszhangtalan marad minden próbálkozásuk – fejti ki friss írásában Farkas András nyugdíjguru.

 

A nyugdíjas társadalom tagjainak száma meghaladja a kétmillió főt, az ország lakosságának egyötödét. És ez az arány csak emelkedni fog, 2030-ban minden negyedik, 2050-ben pedig minden harmadik magyar lesz nyugdíjas. Vagyis az ország egyik legnagyobb szavazótáboráról beszélhetünk, ennek ellenére képtelen közösen fellépni az érdekeikért – emeli ki Farkas András nyugdíjguru.
 
A magyar nyugdíjemelés rendszere egyre több nyugdíjas szervezet szerint rendkívül méltánytalan, több okból is:
 
  • egyrészt a nyugdíjemelés csak az inflációtól függ, így a növekvő gazdaságban gyorsuló tempóban leszakadnak a nyugdíjak az átlagkeresetektől,
  • másrészt egységes százalékos mértéke van, így a kisnyugdíjasok száz forintokban, a nagy nyugdíjasok viszont tízezer forintokban mérhető nyugdíjnövelésben részesülnek,
  • harmadrészt az infláció számítása is sok tekintetben kételyeket ébreszt a nyugdíjas társadalom tagjai körében, hiszen az általuk érzékelt szubjektív infláció mértéke egyre inkább a sokszorosa a hivatalos fogyasztói áremelkedés kimutatott mértékének.
 
Ennek ellenére a fenti problémákat képtelenek orvosolni. Ennek legfőbb oka az, hogy e magányos kiáltások nem vernek visszhangot a nyugdíjasok kétmilliós táborában, elhalnak az érdektelenség, a közömbösség, a nemtörődömség öregkori csöndjében. Ha a követelések mögött nem morajlik a hatalmas tömeg, akkor anélkül elenyésznek, hogy bárki érdemben meghallaná őket.
 
A NYUGDÍJASOK A JELEK SZERINT MÉG NEM ÉBREDTEK RÁ, HOGY AZ ALAPVETŐ ÉRDEKEIK - POLITIKAI, GAZDASÁGI, VALLÁSI, KULTURÁLIS NÉZETEIKTŐL TELJESEN FÜGGETLENÜL- TELJESEN AZONOSAK.
 
Ezeknek a teljesen azonos érdekeiknek az érvényesítésére csak akkor van esélyük, ha egységesen lépnek föl
 
 - szögezi le a szakértő.
 
Kétmillió választó tökéletesen azonos, közös érdeke, hogy a nyugdíjuk ne értéktelenedjék el, emellett a nyugdíjemelés ne járuljon hozzá ahhoz, hogy a nyugdíjasok közötti anyagi szakadékok még tovább mélyüljenek - ez a közös érdek a nyugdíjas társadalom minden tagja számára sokkal erősebb és életbevágóbb lehet(ne), mint bármilyen egyéb politikai megfontolás. 
 
ITT AZ IDEJE, HOGY A LÉTSZÁMÁBAN ÉS KÖZÖS ÉRDEKEIK TERJEDELMÉBEN MESSZE A LEGERŐSEBB EGYSÉGES VÁLASZTÓI TÖMEG FEL IS LÉPJEN AZ ÉRDEKEIVÉDELMÉBEN – EMELI KI FARKAS.
 
portfolio.hu