Mikor kaphatnak pénzt a Quaestor-károsultak?

2015.03.25 09:51

A jelenlegi szabályok szerint a büntetőeljárás végén indulhatna el a károsultak kártalanítása - a Fidesz három héten belül egy törvényjavaslatot nyújtana be, hogy felgyorsítsák a folyamatot.

A Quaestor-ügyben érintettek polgári jogi úton érvényesíthető kártalanítását segítő törvényjavaslatot nyújt be három héten belül az Országgyűlésnek a nagyobbik kormánypárt - hangzott el egy keddi, budapesti háttérbeszélgetésen az MTI beszámolója szerint.

Büntetőeljárás nélkül is kártalanítanának?

A jelenleg érvényes szabályok szerint a kártalanítással meg kell várni a büntetőeljárás végét, de a Fidesz szeretné felgyorsítani a folyamatot: a tervezett új jogszabály lehetővé tenné, hogy polgári jogi igénynél, ha van megállapított kárösszeg, elkezdődhessen a kártalanítás és a kifizetés a büntető eljárástól függetlenül. Problémát jelent – mondta a háttérbeszélgetést tartó vezető fideszes politikus -, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan jogszabály, ami a csoportos perképviseletet lehetővé tenné, ezért a változtatást valószínűleg a polgári perrendtartásban vezetnék be.

 

Lesz is elég pénz a kártalanításra?

A Fidesz a hírek szerint egy másik törvényjavaslatot is benyújtott az Országgyűlésnek még hétfőn, kezdeményezve, hogy a brókerbotrányokban érintett cégek cégcsoportjainak, valamint a vállalatok vezetőinek, tulajdonosainak, felügyelőbizottsági tagjainak és egyes könnyvizsgálóinak vagyonát is zárolják, nekik ugyanis "valószínűleg tudniuk kellett" a csalásokról. A zárolt vagyont a kártalanításra kell fordítani.

 

A Bevától is jöhet pénz, vagy csak a bírósági út marad?

A Fidesz szerint a Quaestor-ügyben a Befektető-védelmi Alap kártérítési kötelezettsége is fennáll, ehhez azonban igazgatótanácsi döntés szükséges. A döntés az elnökön múlik, ha ez negatív lesz, akkor bírósági eljárás kezdődhet – hangzott el.

(A Beva egyébként alapvetően eltűnt értékpapír-befektetések tulajdonosait kártalanítja. Ha egy kötvény megvan, de elértéktelenedik a kibocsátó csődje miatt, az más eset. A befektetők ehelyett beállnak a felszámoláskori úgynevezett kielégítési sorba, valahová nagyon hátra, a tulajdonosok elé, de az adóhivatal, bankok, munkavállalók és szinte mindenki más után.

privatbamkar.hu