Mikor tér vissza minden a régi kerékvágásba? Válaszolnak az egészségügyi szakértők

2020.03.24 15:13

Miközben a világ politikusai, mint Donald Trump vagy Boris Johnson már arról beszélnek, hogy 1-2 héten belül visszaállhat minden a régi kerékvágásba, számos egészségügyi szakértő figyelmeztet arra, hogy több hónapig is eltarthat, mire a járványt megfékezik – írja a CNBC.

A 2020. március 23-án készített fotó azt mutatja, hogy a munkavállalók ebédszünet alatt esznek egy Dongfeng Honda autógyárban, Wuhanban, Kína központi Hubei tartományában
 
Fotó: STR / AFP / Kína

 

Ez még hosszabb idő lesz, még legalább egy vagy két hónap
 
– mondta Dr. Eric Feigl, a Harvard Chan School of Public Health professzora a CNBC-nek arra a kérdésre, hogy milyen gyorsan tud majd az Egyesült Államok megbirkózni a koronavírussal.
 
„Ez nem fog eltűnni a következő 2-3 héten, bármennyire is szeretnénk magunkat Vuhanhoz hasonlítani. Ez nem Vuhan, nem tudjuk a doktoraink negyedét és a nővéreket az ország többi részéből az epicentrumba terelni, mint Kínában” – mondta a szakértő.
 
Hozzátette: lehet, hogy az ellenszer 12 hónapon belül meglesz, ami a szokásosnál jelentősen gyorsabb időt jelent.
 
Nem gondolom azt, hogy a következő 1-2 hétben vége lesz. Nincs erre semmi esély
 
– mondta Dr. Anthony Fauci, a National Institute of Allergy and Infectious Diseases igazgatója a Todaynak.
 
Neil Ferguson, az Imperial College London professzora szerint diszrupív és intenzív intézkedésekre van szükség a járvány terjedésének csökkentéséhez.
 
Valószínű, hogy az ilyen intézkedéseknek – különösen a társadalmi elkülönülésnek – még hónapokig eltartanak, talán addig is, amíg meg nincs a vakcina
 
– írja egy jelentésben a professzor. Ugyanebben a jelentésben arról is szó van, hogy még 18 hónap lehet, mire a vakcina széles körben elérhetővé válik.
 
Magyarországon egyébként épp a mai nap válaszolt az Operatív Törzs egy kérdésre, ami arra irányult, hogy mikor fékezhetik végre meg a járvány terjedését: az országos tisztifőorvosunk elmondta, hogy nem akar ilyen spekulációba bocsátkozni.
 
cnbc.com / portfolio.hu