Milliárdokat csalt el az egyik egyház népkonyhái mögé bújva a bűnbanda

2022.08.11 10:25

Az egyházi szervezet irányítói dolgoztak saját zsebre a népkonyhák működtetésével, összesen nyolcmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek. A vezetőket letartóztatták, bankszámláikat lefoglalták.

Az ingyenes étkeztetésre igényelt támogatásokat nem használták fel teljes mértékben, annak jelentős részét bankautomatákban felvették, majd cipősdobozokban szállították a bűnszervezet vezetőinek. A Pünkösdi Egyház vezetőinek kezdeményezésére alakultak a népkonyhák 2017-től kezdődően, Budapesten ezer főre igényeltek támogatást, de Békés, Csongrád és Borsod megyékben is működtették a rászorulók számára fenntartott ingyenes étkeztetést.
 
A fővárosban az ezer fővel induló népkonyha támogatási igényét egy idő után már 24 ezer főre nyújtotta be az egyházi szervezet, miközben az üzemeltető cégeket folyamatosan cserélték, végül már csak a fiktív számlázással foglalkoztak. Az elcsalt pénz jelentősebb része a Pünkösdi Egyházhoz köthető szervezet osztrák és magyar bankszámláin landolt. A bűnszervezet vezetői előre eltervezték, milyen módon mossák tisztára az elcsalt pénzt: összesen 4 milliárd forint adományról szereztek hamis iratokat, ebbe a műveletbe egyikőjük 74 éves édesanyját is bevonták.
 
Az ügy Békés megyében pattanhatott ki, még 2019-ben a hvg.hu írt arról, hogy Tótkomlóson gyanakodva nézték a helyi képviselők a népkonyha homályos hátterű működését, ezért beszámolót kértek a Pünkösdi Egyház vezetőitől. A képviselők nem voltak elégedettek a válaszokkal, még azt sem sikerült akkor tisztázniuk, hogy milyen forrásokat használ fel a szervezet a népkonyha működtetéséhez. A hvg.hu még 2019-ben megkereste az egyházi szervezetet, a normatívát utaló Államkincstárat is, válasz sehonnan nem érkezett. Ekkor azonban az már világos volt, hogy a normatívát biztosítóknak is vannak aggályai, mivel már 2019 januárjától csak úgy lehetett a ingyenes étkezést igénybe venniük a rászorulóknak, ha a tajszámukat leadták a népkonyhán. A magyarnarancs.hu is írt az ügyről, annak már a nyomozási stádiumában, így az már korábban is ismert volt, hogy nyomozás folyik a Pünkösdi Egyház tevékenysége nyomán, és hogy két békés megyei vezetőt már le is tartóztattak.
 
A 20 lefoglalt ingatlan, 76 bankszámla, 7 motor értéke 7,5 milliárd forint, ezzel az elcsalt pénz jelentősebb része megtérül. A bűncselekmény a NAV közleménye szerint az egyházi szervezet hitéleti és egyéb szociális tevékenységét nem érinti.
 
forrás: nav.hu / hvg.hu