Mindegyik vakcinából szükség lehet harmadik oltásra (+videó)

2021.04.19 12:14

Nem érdemes tesztelni, hatott-e a vakcina, és annak sem szabad félvállról vennie a védelmi intézkedéseket, akinek sok az antitestje. Ha elhúzódik a járvány, minden vakcinából szükség lehet harmadik adagra is. Ha beteg egy gyerek, semmiképpen se küldjék közösségbe - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

A hétvégén egy üzletet kellett bezárni - mondta Kiss Róbert rendőr-alezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján. Visegrádon a lepence-völgyi gokart- és kalandparkban fogadtak vendégeket, ezért kellett intézkedni. Szarvason nyitva volt egy söröző, ahol ketten iszogattak, a helyet hat hónapra bezárta a rendőrség. A Ferencvárosban is volt egy buli, ahol a rendőrségnek intézkedni kellett, 14 fő mulatozott, Pestszentlőrincen pedig egy 12 fős születésnapot kellett feloszlatni egy bisztróban.
 
Moderna és Pfizer is jön a héten
 
 
Magyarországon 3 266 425 fő kapta meg az első védőoltását, vagyis a lakosság harmada már az első oltások legalább túl van, 1 391 381 fő a második oltáson is túl van - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Csak a vakcina nyújt megfelelő védelmet a betegség ellen. Folyamatosan érkeznek az új vakcina-szállítmányok. Ma jött 68 400 Moderna, ezt részben a második oltásokra teszik félre, egy része pedig a budapesti háziorvosokhoz kerül. 248 040 adag Pfizer jön holnap, emellett jön még orosz és kínai oltóanyag is a héten. A katonai oltóbuszok a mai napon Tolna megye kis településeit járják. 
 
Ennek köszönhetően is javulnak ajárványügyi adatok. 2680 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napon 8650 fő van kórházban, közülük 1052-en vannak lélegeztetőgépen. 197 beteg hunyt el, akik fertőzöttek voltak. 
 
Örömteli, hogy sokan regisztráltak, jelenleg 4,282 millió regisztrált személyt tartanak nyilván. A lakosság a jelek szerint betartja a védelmi intézkedéseket, az állampolgárok többsége jogkövető. Ha húsvétkor nem lettek volna az emberek fegyelmezettek, annak az eredménye az lett volna, hogy nem javultak volna a járványügyi adatok. 
 
A beteg gyereket senki se küldje óvodába, iskolába
 
Ma kinyitottak az óvodák, és az iskolák alsó tagozataiban is elindult a helyszíni oktatás. A honvédség fertőtlenítő nagytakarítást végzett, ahol kérték. Müller Cecília arra kérte a szülőket, csak egészséges gyereket engedjenek el ezekbe az intézményekbe. A pedagógusok beoltása megtörtént három körben. A harmadik a hétvégén zajlott, 31 ezer pedagógust hívtak be, ezek 32 százaléka vette igénybe a soron kívüli oltakozás lehetőségét. A korábbi két kampányban 80 százalékos volt a részvétel. 210 ezer pedagógusból 153 ezren kaptak oltást, de korábban is kaptak már oltást pedagógusok, így összesen 200 ezer körül van a beoltott pedagógusok száma. 
 
Az ellenanyag-vizsgálatokról Müller Cecília elmondta: azok csak korlátozottan alkalmasak a védőoltások hatékonyságának a kimutatására. Az úgynevezett neutralizációs ellenanyagok vizsgálata lenne informatívabb, illetve a sejtes immunválaszok vizsgálata, amit ezek a tesztek nem mérnek. A magas antitest mennyiség ugyanakkor nem jelent biztos védettséget, amellett sem szabad félvállról venni a védelmi intézkedéseket. 
 
Az országos tisztifőorvos arra kérte a lakosságot, bízzon a vakcinában. Az eddigi felmérések szerint mindegyik hatékony volt, egy szerb vizsgálat is ezt mutatta ki. Egyelőre nem tudni, szükség lesz-e harmadik adagra bármelyikből is. Lehetséges az is, hogy mindhárom vakcinából szükség lesz harmadik, emlékeztető oltásra. 


napi.hu / koronavirus.gov.hu