Minden, amit a mostani hőségről tudni kell

2015.08.09 11:12

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe pénteken nulla órától kedd éjfélig. A szakemberek mindenkit figyelmeztetnek a nagy meleg veszélyeire és felhívják a figyelmet a fokozott folyadékbevitel fontosságára.

A hőségriadó, vagyis a harmadfokú hőségriasztás a legmagasabb, amit el lehet rendelni.

Az előrejelzések szerint a várható maximumok 33 és 37 Celsius fok között alakulnak.

A hőségriadó kedd éjfélig lesz érvényben. A nagy meleg miatt a szakemberek továbbra is a fokozott folyadékbevitelre figyelmeztetnek.

Zoltai Anna a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője kiemelte, hogy gyakoriak ilyenkor a hányással, hasmenéssel járó megbetegedések ezért nemcsak a gyakori kézmosás a fontos, hanem a zöldségek és gyümölcsök alapos megmosása is.

Jellemzően ebben az időszakban vannak ilyen megbetegedések, ezért az alapvető higiénés szabályok betartására is fel kell hívni a figyelmet, ilyen például a kézmosás. Fontos, hogy ivóvíz-minőségű vízzel mossunk kezet, és a zöldséget-gyümölcsöt is azzal mossuk, célszerű pár percig ezeket áztatni is a vízben - hangsúlyozta.

Kőszeginé dr. Szalai Hilda, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendkívüli hőségben figyelni kell a gyógyszerek tárolására is.

A túlzott hőtől, napfénytől mindenképpen védeni kell a gyógyszereket, még azokat is, amelyekre az van írva, hogy különleges tárolást nem igényelnek - mondta.

Vida Zsuzsanna neurológus azt emelte ki, hogy az ilyen hőségben érdemes ebéd után pihenni.

Okozhat alvászavart, sokan panaszkodnak, hogy nem tudnak aludni a melegtől. Akinek jólesik és megteheti, érdemes a kánikulában a kora délutáni órákban egy rövid időt szunyókálni vagy legalábbis lazítással tölteni - ajánlotta.

penzcentrum.hu