Minden baj ellenére, a magyar orvosok kiválóan teljesítenek

2019.09.17 12:21

Elvégezték az ezredik beteg sikeres májátültetését Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen (SE) a napokban.

illusztráció
Fotó: pixabay

 

A legmagasabb szakmai szint
 
Merkely Béla, a felsőoktatási intézmény rektora Budapesten sajtótájékoztatón közölte, hogy egy transzplantációhoz mintegy száz orvos és szakdolgozó összehangolt munkája szükséges, a beavatkozás a legmagasabb szakmai szintet képviseli.
 
Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az alapításának 250. évfordulóját ünneplő SE története magában foglalta a kiugró teljesítményeket.
 
Közölte, a magyarországi klinikai rendszerekben három komoly funkció valósul meg: a magas szintű betegellátás, az oktatás és a kutatás-innováció.
 
Az SE egy „brandet” is jelent,
 
nem csupán Magyarországon, de külföldön is – jelentette ki Bódis József.
 
Hozzátette, hogy a továbbiakban is jövőépítő munkát akarnak végezni, ezt szolgálja a Semmelweis XXI. komplex fejlesztési projekt.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy az SE rendkívül jól szerepelt a különböző egyetemi rangsorokban a közelmúltban. A cél, hogy ezekben az első százba kerüljön, a szakmai hierarchiákban pedig a felső ötbe, ehhez azonban sokat kell dolgozni – jegyezte meg.
 
Bódis József azt hangoztatta, hogy az SE orvosképzése a legnagyobb siker a nemzetköziesítés terén, jelenléte a világpiacon komoly presztízs a magyar felsőoktatásnak.
 
A beteg jól van, lábadozik
 
Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára jelezte, hogy a tavaly Magyarországon átültetett 505 szerv közül 119 külföldről érkezett. Ez annak köszönhető, hogy 2013-ban az ország csatlakozott a nyolc európai államot tömörítő Eurotransplant hálózathoz.
 
Azt mondta, hogy törekszenek a megelőzésre és az átültetés előtti beavatkozásokra. Ennek jegyében például ősszel ingyenes szűrővizsgálatnak vetik alá hepatitis C-re az összes egészségügyi dolgozót, mintegy 100 ezer embert. Csányi Endre Péter hozzáfűzte, hogy a kormány 2030-ig szólóan nemzeti egészségprogramokat hagyott jóvá.
 
25 év, 4084 szervátültetés
 
Kóbori László, az SE transzplantációs és sebészeti klinikájának igazgatója közölte, hogy a májátültetésen átesett ezredik beteg egy 61 éves nő. Az új szervet 20 perc alatt varrták be. A beteg jól van, osztályon lábadozik, májfunkciója normális, de állapota további utánkövetést igényel.
 
Felidézte, hogy 4084 szervátültetést hajtottak végre az intézményükben a fennállás 25 éve alatt. A transzplantáció összetett, multidiszciplináris feladat – hangsúlyozta.
 
Kitért arra, hogy klinikájuk nemzetközi hírű, akkreditált központ. Azt tervezik, hogy aktív szerepet vállalnak Egyesült Államok-beli kollégák képzésében, valamint még tovább fejlesztik a gyermektranszplantációt – sorolta Kóbori László.
 
Az esemény meghívójában azt írták, hogy 24 éve végeznek májátültetést Magyarországon. A beavatkozás kizárólag az SE transzplantációs és sebészeti klinikáján érhető el.
 
forrás: mti.hu