Minden lakótelepre sportpályát ígér a kormány

2016.06.09 16:12

Kórházátalakításokról és új népegészségügyi programról indította sajtótájékoztatóját Lázár János. Beszélt a Spéder Zoltánhoz kötődő barátságáról, a menekülthelyzetről, és Navracsics nyilatkozatáról.

A kormány a múlt heti ülésén az Egészséges Magyarország és az Egészséges Budapest fantázianevű programokat tárgyalta részletesebben, a kormány ennek keretében 167 milliárd forintot különített el az egészségügyi dolgozók béremelésére - jelentette be Lázár János a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón.

Orvosbérek, szuperkórházak

Az orvosok jövőre 107 ezer forintos bruttó béremelést kapnak, majd további 100 ezret, a rezidensek bére pedig 50 ezer forinttal nő majd - mondta a miniszter. Azt is hozzátette, hogy hamarosan jön az új népegészségügyi program, amelynek a legfontosabb része az egészségmegőrzés lesz. Ősztől a kormány minden magyar lakótelepen multifunkciós sportpályákat akar létrehozni, amelynek a szabadtéri erősítőgépek is részei lesznek. A szűrővizsgálatok fontosságáról is beszélt, mint mondta, "nem feltétlenül kell meghalni évente 130 ezer embernek".

Budapesten négy egészségügyi centrum lesz, a Honvéd kórház, a Szent István és Szent László kórház, a Kelenföldi szuperkórház, és Észak-Budára is szuperkórház épül. Fejleszteni fogják a Kútvölgyi kórházat is, mert a Szent János kórházból nem lesz szuperkórház - tette hozzá a miniszter. A Kútvölgyiben lesz sportcélú ellátás.

Lázár kijelentette, hogy nem akarnak kórházakat bezárni, csak vannak olyan épületek, amelyek felújítása nem éri meg, ilyen a Szent János kórház. Egyébként új kórházi centrumokat építenek, és a kiemelt centrumokba integrálják a környék kórházait. Mivel vidéken már vannak ilyen centrumok, ezért az ottani gyógyellátás jobb, mint a fővárosi - mondta a miniszter.

Brüsszel és a bevándorlás

A brüsszeli javaslatokból nem derül ki, hogy mi Európa célja, a V4-ek és Európa álláspontja alapjaiban is eltér - mondta a miniszter, aki ismét leszögezte, hogy az európai népesedési problémákat nem a bevándorlással, hanem a családok támogatásával lehet elérni. A bevándorlás megszervezése csakis önkéntes lehet - mondta. A pénteki kormányülésen azért veszik elő a bevándorlás témáját, mert mindig van valami fejlemény a hazai menekülttáborokban. De egyébként a hazai táborokat mind be szeretnék zárni, hiszen már megállították a bevándorlást. Jelenleg egyébként 2500 menekült tartózkodik az országban.

A Klik átszervezése

Lázár szerint a Klik átszervezése nem fontos, hiszen az a fontos, hogy a gyerekeink mit tanulnak. A kormánydöntés szerint lesz egy központi intézmény, a Klebelsberg Központ, és 58 tankerületi központ, amelyek önálló költségvetési intézmények. A Klik fogja üzemeltetni, működtetni és fenntartani a közoktatási intézményt. A szerdai döntésről pénteken ki is jön majd a közlemény. A központok helyszínéről már döntöttek, és szeptemberre már meglesznek a tankerületi vezetők is.

Mire menjenek a földpénzek?

Hamarosan arról dönt a parlament, hogy a földárverésekről befolyt 240 milliárd forintot mire költsék, szóba került a kórházfejlesztés, adósságcsökkentés is.

Terjeszkedhet a Nemzeti Múzeum

Megújul majd az Iparművészeti Múzeum, sőt egy meg nem épített szárny is megépül majd, Lechner Ödön eredeti tervei alapján - jelentette be Lázár János. Ami a várbeli Szent György tér nyugati oldalát illeti, a kormány ötleteket vár, hogy ott mi legyen. A Széchenyi Könyvtár esetében a főépület marad a Várpalotában, de a városon kívül lesz egy új raktárbázis. A kormány kész a Magyar Nemzeti Múzeum terjeszkedését támogatni a Palotanegyedben, a közeli Esterházy palota és a Károlyi palota üresen áll erre a célra.

Elfogultságot jelentett Lázár

Lázár János a Spéder Zoltán támadásáról szóló újságírói kérdésre azt mondta, hogy Spéder Zoltán (az FHB vezetője) a barátja volt, és az lesz a rosszban is. Szerinte a Spéder ellen érkező feljelentések kivizsgálásakor ki fog derülni, hogy nem voltak szabálytalanságok, és hozzátette, hogy ahogyan barátját ismeri, győzni fog ebben az ügyben is. De a barátság nem jelent felmentést az alól, hogy az államnak mindig jól kell járnia - ezt is kozzátette Lázár. Azzal kapcsolatban kétkedését fejezte ki, hogy Spéder Zoltán kormányközeli körökből érkező támadásával személyesen neki akarna a miniszterelnök üzenetet közvetíteni, vagy őt akarnák gyengíteni.

A Jobbikról és Kovács Béláról

Több mint megalapozott a gyanú arról, hogy kicsoda Kovács Béla és milyen tevékenységet folytat - mondta Lázár, aki szerint Vona Gábor Jobbik-elnök rosszul teszi, ha Kovácsra fogad. Arra az újságírói kérdésre, hogy mit szól a jobbikos Novák Előd távozásáról a parlamentből, azt mondta, hogy minden képviselőre együttműködő partnerként tekint, és Novák esetében sem volt ez másképpen. De amúgy Novák szerinte az árokásásban vett részt, és sokat tett azért, hogy ne lehessen rendesen leülni képviselőkkel beszélgetni.

Kiskunhalason helyzet volt

A korábbi esetből tanulva a miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő nem vizionált kölni jeleneteket, amikor bejelentették, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban affér volt. Egy algériai állampolgár nem akart engedelmeskedni az őt előállítani próbáló őrnek, és meg is támadta az őrt, ezért kényszerítő eszközt alkalmaztak vele szemben.

Arról pénteken dönt a kormány, hogy lesz-e Ásotthalmon tranzitzóna.

Rákérdeztek a Tiszába fulladt menekült ügyére, ezzel kapcsolatban azt közölték, hogy a rendőrség megerősíti a vízi ellenőrzést.

Navracsics még puha is volt

Rákérdeztek Lázárnál arra, hogy mit szólt Navracsics Tibor magyar EU-biztos nyilatkozatához, amelyben arról beszélt, hogy nem igaz a magyar kormánykomunikáció, amely szerint az illegális bevándorlókból kvótát akar az EU. Lázár és Kovács szerint igenis van egy ilyen javaslat, bár nem tudják, éppen milyen szakaszban. Mivel a biztosi pozícióhoz szigorú viselkedésformák kötődnek, Navracsics a bizottság álláspontját ismertette - mondták róla.

Orbánnal állították le a Radetzky-laktanya építését

Régi műemléképületet nem bontunk le, ezért Orbán Viktor utasítására Lázár János állíttatta le a Bem téri volt Radetzky-laktanya bontását - ismerte el a miniszter. A kivitelezőnek vissza kell építenie az épületet, mert a falakat nem bonthatja le.

Széchenyi Könyvtár

Az OSZK marad az eddigi épületében, ezt felújítani gyorsabb, mint építeni egy könyvtári negyedet a Palotanegyedbe, bár tény, hogy több koncepciót is mérlegelt a kormány, például azt is, hogy a Magyar Rádió Pollack Mihály téri épületébe költözhetne.

A munkaerőhiányról

Lázár szerint három probléma van. Az egyik, hogy van, aki nem szeret dolgozni. A másik, hogy a szakképzett munkaerő elhagyja az országot a bérek miatt. A harmadik pedig, hogy mindez béremelésre kényszeríti a munkáltatókat. De a munkaerőproblémára az a válasz, hogy a bérek emelkednek. Ez nem biztos, hogy rossz.

Következő kérdés?

Komikus jelenet: Lázár nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, hogy megérte-e 100 millió forintot költeni arra, hogy összesen 100 külföldre távozott fiatalt hazahívjanak a Gyere haza, fiatal? program keretében. Lázár sejtelmesen mosolyogva csak annyit mondott, hogy "következő kérdés?", aztán azt is elmondta, hogy lojális Varga Mihály miniszterhez.

Ilyet Tarlósról még nem mondtak

Amikor Lázárt arról kérdezték, hogy mi lesz a Déli pályudvarral, azt felelte: "amíg a fényestekintetű főpolgármester úr nem jelenik meg a kormányülésen, addig nem tudunk dönteni az ügyben."

Gyermekhalálok: nem a törvény rossz

A gyöngyösi és recski gyermekhalálok esetéről azt mondta Lázár János, hogy törvénymódosításra nincs szükség, mert a törvény jó, de alkalmazási gyöngeség van. Azt mondta, fel kell emelni a gyámügyesek fizetését legalább a felével, mert ez a legnehezebb szakma a közigazgatásban. És nem szeretne pálcát törni az ott dolgozók fölött azért, mert hibázhattak. Az egy rendkívül nehéz kérdés egyébként is, hogy mikor lehet elvenni egy szülőtől egy gyereket.

hvg.hu