Minden második magyar vállát adósság terheli

2016.12.13 10:15

A magyar lakosság 45 százaléka törleszti hitelét, és noha tisztában vagyunk a takarékoskodás fontosságával, ezt éppen az adósságrendezés miatt nem tudjuk megtenni. A Jófogás és a GKI közös kutatása 10 000 ember megkérdezésével vizsgálta a hazai társadalom aktuális pénzügyi helyzetét.

https://www.korkep.sk/wp-content/uploads/2015/10/ad%C3%B3ss%C3%A1g-770x470.jpg

Kiderült, a banki szolgáltatásokat nem ismerjük eléggé, és a pénzügyi tudatosság is hiányzik a lakosságból. Minden második adós a lakáskölcsönét törleszti, az áruhitel pedig számottevőbb, mint a gépjármű lízing.

A Z generáció mindössze negyede rendelkezik megtakarítással, jellemzően készpénzzel. A Y korcsoport 45 százaléka viszont már előtakarékoskodik, lakáskassza és lakástakarék formájában, a készpénz megtakarítás pedig további 35 százalékuknál jelentkezik.  

A legnagyobb hiteltörlesztés az X generációt jellemzi, több mint 60 százalék küzd havonta ilyen irányú kiadással. Az Y és a Babyboom nemzedék esetében ez az arány 40 százalékra csökken. Mindhárom generációnál a lakáscélú hitelezés a legelterjedtebb, de az Y generáció 20 százaléka törleszt diákhiteleket, nehezítve ezzel a lakáscélú kölcsönért való folyamodás lehetőségét - írják.

A lakáscélú kölcsönök után áruhitelekért folyamodunk a legtöbben, és csak ezután következik a gépjárműlízing. „Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az emberek nagyobb értékű online vásárlásaikat milyen forrásból finanszírozzák. Kiderült, a lakosság 61 százaléka erre a célra saját forrást használ, áruhitelt 9 százalék vesz fel, 12 százalék pedig a kettőt kombinálja.

A maradék 18 százalék alternatív forrást használ, azaz inkább személyi kölcsön lehetőségével él, vagy például a családja segíti a vásárlásban – tette hozzá Palocsay Géza, a Jófogás ügyvezetője.

vg.hu