Minden negyedik kéménynél találnak hibát a kéményseprők

2015.10.18 08:11

Minden negyedik kéménynél találnak valamilyen hibát a kéményseprők az ellenőrzések során Miskolcon. Gyakran az omladozó falak jelentenek problémát, ami akadályozza az égéstermékek útját. Az esetleges javítások előtt azonban érdemes szakember véleményét kérni, és fontos az is,hogy gáztüzelés esetén csak azonos típusú készülék cserélhető engedély nélkül.

A füstelvezetést ellenőrizték kedden az Észak-Kilián egyik társasházában. Miskolcon negyvenezer kémény található, ezeknek mintegy 25 százalékánál találnak kisebb-nagyobb hibákat a kéményseprők. Visszatérő probléma az omladozó falazat, ami gyakran elzárhatja a füst útját, vagy átengedi az égésterméket.

– Egy hőszigetelő réteg védi az égéstermék-elvezetőnek a béléscsövét, illetve a falazatot, és kívül egy köpenyelem van – magyarázta Cziáky Zoltán, a Borsodi Kéményseprő Kft. ügyvezetője.

kemenyek_1501002ml_3.jpg

Ez tégla helyett betonból készül. Az új szabályozás szerint már csak az ilyen szigetelő anyaggal is ellátott kéményeket lehet építeni, és azt is csak engedéllyel. A téglafalazatú kémény korszerűsítésénél szintén érdemes szakemberhez fordulni.

– Léteznek olyan korszerű égéstermék-elvezető rendszerek, melyek mind gáztüzelés, mind szilárd tüzelés esetén használhatók – mondta el az ügyvezető. – Például meglévő kéményeknek a korszerűsítése esetén. Ekkor szakemberek bevonását javasoljuk, ők tudják az adott helyi igényeknek megfelelő béléscsövet vagy korszerűsítési technológiát kiválasztani. És nyilván a későbbiekben ezt megvalósítani.

Azoknak, akik gázfűtés bevezetését tervezik, illetve új készüléket vásárolnának, érdemes tudni, hogy 2016 júliusa után az uniós előírásokat követve már csak a 10-15 százalékkal drágább, zártrendszerű kondenzációs kazánokra készítenek terveket, amihez a korábbitól eltérő füstelvezetés szükséges.

– Lehet vízszintes elvezetés, ha ez a tervezés során engedélyezhető – avatott be a részletekbe Éles Zoltán, a Szatmári Kft. Miskolc üzletvezetője. – Talán ez a legolcsóbb megoldás, mert az nagyságrendileg 25 ezer forintos többletköltséget jelent a kazán árán felül.

A régi kémény átalakítása, vagy egy új megépítésének költsége akár a százezer forintot is meghaladhatja. Azoknak, akik a türelmi idő lejárta után cserélnék le kéményes vagy turbós készülékeiket, új gáztervet kell készíttetni, ami tovább növeli a költségeket. Ha azonban a régi típusú kazánokat jövő év július 1-jéig beszerelik, akkor nem kell újra tervezni a fűtési rendszert.

minap.hu