Mindenhol maszkot kellene hordanunk? Így látják a szakértők

2021.11.14 08:04

Eddig alig egy tucatszor osztott ki bírságot a BKK a kötelező maszkhasználat megszegése miatt. A budapestiek nagy része betartja az előírásokat, az viszont megosztja őket, hogy a köztereken is szükségesnek vélik-e az orr és száj eltakarását. Hétfőtől a Pécsi Egyházmegye alá tartozó templomokban is kötelező a maszkhasználat. A szakértő pedig azt mondta az ATV Híradójának: szélesítené a védőeszköz használatát, de csak a zárt terekben.

 
A budapestiek többsége tartja magát az előíráshoz, miszerint kötelező a száj és orr eltakarása a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban is.
 
Ennek hiánya ugyanis nyolcezer forintos bírságot vonhat maga után. A BKK szóvivője, Borsi Dávid azonban azt mondta Híradónak: alig kényszerültek rá, hogy éljenek ezzel az eszközzel.
 
„November elseje óta kötelező a maszkviselés a BKK járatain, illetve a megállókban és az állomásokon, azóta mindösszesen tíz alkalommal kellett pótdíjaznunk a maszk nélkül utazókat a BKK járatian” – közölte.
 
Hogy a köztereken is érdemes lenne-e hordani a maszkot, arról még az emberek véleménye is megoszlik.
 
Van, aki már a harmadik oltását is megkapta, ezért ezt nem tartja szükségesnek, más viszont már annyira megszokta, hogy, mint mondja, szinte állandóan hordja.
 
„Úgy gondolom, hogy ez minimális törekvés, és mégis meg tudjuk tenni annak érdekében, hogy mondjuk, ha kevésbé is, de kicsit megelőzzük ezt a fertőzést…” – fogalmazott egy járókelő.
 
A járvány negyedik hullámának felfutásával egyre több helyen kötelező a maszk. Ilyenek a fővárosi mozik, színházak, könyvtárak, illetve egyes önkormányzati épületek és egyetemek. Hétfőtől pedig a Pécsi Egyházmegye alá tartozó templomok is beállnak a sorba.
 
Cziglány Zsolt plébános úgy gondolja, hogy ha „kicsit ésszerűbben viselkednénk, akkor a járványhelyzet nem lenne ennyire súlyos.”
 
„Viszont azok érdekében, akik nincsenek beoltva és veszélyeztetettek, muszáj ezt megtennünk, hogy védjük őket a fertőzéstől” – mondta a plébános.
 
Csakúgy, mint a szakemberek többsége, Rékassy Balázs orvos is a maszkviselés kiszélesítését sürgeti. Mindezt a zárt helyekre korlátozná, máshol szerinte ez – legalábbis jelenleg – nem indokolt.
 
Jelen pillanatban elég zárt térben. Annak semmi értelme, hogyha most az erdőben sétálok vagy kimegyek, mondjuk, – hogyha nem egy hétvégén egy csúcsidőről beszélek, itt halottak napja környékén a temetőről – akkor annak nem látom értelmét, hogy kinn a szabad levegőben miért lenne értelme a maszkviselésnek” 
– magyarázta a szakember.
 
A legtöbb szakértő a maszkviselés mellett az oltási igazolványok széleskörű megkövetelését is sürgeti, erről azonban egyelőre sem az operatív törzs, sem a kormány nem hozott döntést.
 
atv.hu