Mindig lehet nagyobb számot mondani – mondta Novák Katalin az ellenzék nyugdíjemelési javaslatáról

2019.10.04 14:39

Törvényjavaslatot dolgoztak ki az ellenzéki pártok a nyugdíjemelés számításának új módszeréről. A jelenlegi rendszerben az állam mindig a jövő évre tervezett infláció mértékével emeli a nyugdíjakat, ami 2020-ban 2,8 százalék, vagyis ilyen emelésre számíthatnak a nyugdíjasok.

 
Azonban a valódi infláció mindig meghaladta a tervezettet, vagyis a garantált novemberi nyugdíjkorrekcióig a nyugdíjasok hitelezik az államot
 
– szólnak az ellenzéki kritikák, valamint a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeti is ezt kifogásolják. Az ellenzéki javaslat szerint nem csak az inflációt, hanem a bérek emelkedését is figyelembe kellene venni a nyugdíjemelés megállapításának, ami alapján 5,6 százalékos lehetne a jövő évi nyugdíjemelés a 2,8 helyett.
 

– Mindig lehet egy számnál egy nagyobb számot mondani. Mondj egy számot: 10. Én azt mondom, 11, és én nyertem. Ezt a játékot el lehet játszani. Az ellenzék tét nélkül mondja azt, amit mond, hiszen nincsenek kormányzás közeli pozícióban. Amikor nekik lehetőségük volt, hogy a nyugdíjasoknak adjanak, akkor ők nem adtak, hanem elvettek, emlékszünk rá, hogy a 13.havi nyugdíjat megszüntették”
 
– mondta a Hír TV-nek pénteken Novák Katalin szociális és családügyi államtitkár, kifigurázva az ellenzéki javaslatot. Hozzátette, hogy a kormány azt garantálta a nyugdíjasoknak, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét, ezért maradnak az inflációkövetésnél, de arra érdemben nem reagált, hogy miért 11 hónapig tart, hogy az állam a valós inflációt kövesse.
 
168ora.hu / hirtv.hu