Minikormányátalakítás a honvédelmi tárcánál – kisöpörték a katonákat

2019.08.02 15:07

A haderőreform kellős közepén változik a Honvédelmi Minisztérium vezetése, Rogán Antal kabinetirodájából jönnek az új emberek.

 

Miközben dübörög a 3600 milliárdos haderőfejlesztés – a Zrínyi Miklósról elnevezett program 2026-ban fut ki – alaposan átrendezik a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezérkarát: a tárca három meghatározó vezetőjét mentik fel tisztségéből.
 
A kormányfő javaslatára mennie kell Kádár Pál közigazgatási államtitkárnak, továbbá a honvédelmi miniszter kezdeményezésére pozícióját veszti Sulyok János védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, illetve Balogh András József jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár.
 
A H145M  és a H225M helikopterek hatalmas minőségi ugrást jelentenek a Mi-8/17 flottához képest
 
A döntés hátteréről Harangozó Tamás írásbeli kérdésben kért tájékoztatást a honvédelmi minisztertől. Az MSZP politikusa szerint ugyanis a változás aggodalomra ad okot. A következő három évben a fent említett program keretében csak a harckocsi- és tüzérségfejlesztésre 173 milliárd megy, míg helikopterbeszerzésre, és a harci repülőképesség javítására 119,4 milliárd jut. Csakhogy – figyelmeztetett Harangozó – miközben átalakítják a sereget, épp a szakmaiságot gyengítik a minisztériumban
 
Ugyanis Kádár Pál, Sulyok János és Balogh András katona volt (illetve szakirányú képzettséggel bírt), viszont most civilekre cserélik őket. Akiket a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodából vezényelnek át a HM-be. Az új közigazgatási államtitkár Vidoven Árpád volt fideszes országgyűlési képviselő lesz, aki ügyvédként dolgozott, mielőtt beemelték a kormányba. A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár pedig Korom Renáta lesz.
 
nepszava.hu