Miniszteri bejelentés Ózdon

2020.02.15 07:22

Az ABB bezárásának folyamatáról tárgyalt a cég vezetésével pénteken délután Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár, illetve Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Ezt követően sajtótájékoztatón jelentették be, hogy több olyan céggel is folynak tárgyalások, amelyek egy ilyen fajta gyárat tudnának üzemeltetni. Emellett minden segítséget megadnak a dolgozóknak annak érdekében, hogy ismét munkába állhassanak.

Képtalálatok a következőre: abb ózd https
 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár érkezett pénteken Ózdra. Egyeztetést folytattak az ABB vezetőivel az ózdi egység bezárásával és az azt követő lépésekkel kapcsolatban. Az ezután megtartott sajtótájékoztatón Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, hogy szerinte az egyik legfontosabb kérdés az, hogy mit tudnak tenni a gyár év végi bezárása előtt, és miként tudják a foglalkoztatottságot biztosítani.

Én megéltem a 90-es évek legelején, amikor a bányák és a kohászat egymás után bezártak. Több síró emberrel találkoztunk abban az időben, mi nem szeretnénk ezt megélni. Azt, hogy ténykényt megjelent egy információ, hogy egy 25 éve működő gyár beszünteti ez év végével a tevékenységét az egyben számunkra kihívás, az ózdi embereknek pedig úgy bízunk benne, és hiszünk benne, hogy lehetőség egy más formában” - mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy hat olyan programpontot határoztak meg, amivel kezelni lehet a kialakult helyzetet. Szerinte a legoptimálisabb az lenne, ha egy vállalat egy az egyben átvenné az infrastruktúrát, a technikai elemeket és a tudással rendelkező munkavállalókat is.

Mindenkit meg szeretnék nyugtatni innen, hogy bár ezek nem pozitív események, az élethez ez is hozzá tartozik. Itt az a kérdés, hogy miként tudunk erre reagálni, illetve hogyan tudunk olyan lehetőséget teremteni, amiből a munkavállalók ezután jól, vagy jobban fognak kijönni, mint a korábbi alkalmazásunknál. Erre egy sor példa volt korábban. Ózd egy kiváló példa, hogy az Ózdi Acélművek esetén, hogy sikerült átstrukturálni a vállalatot. Itt növekvő létszámról van szó. Egyébként Max Aicher úr felajánlotta a segítségét abban, hogy a növekvő Ózdi Acélművek esetén például az alkalmazás területen ő is segítséget fog nyújtani. Több cégnevet nem szeretnék említeni, mert ezek a tárgyalások most zajlanak” - emelte ki Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.

Korábbi felvétel az üzemcsarnokról

 

A kormány olyan, részben magyar, részben pedig külföldi tulajdonú vállalatokkal is tárgyalást folytat, akik egy ilyen fajta gyárat tudnának üzemeltetni. Palkovics László szerint ezek az egyeztetések kimondottan jól állnak.

ozd.hu