Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság

2017.12.30 13:17

Tavaly 3,6 millió forintra nőtt az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az egy évvel korábbi 3,49-ről, ami 3,5%-os emelkedés. Az ország egyes területeit azonban eltérő mértékű növekedés jellemezte, és továbbra is óriási különbségeket láthatunk a megyék között. Budapest relatív előnye az ország egészéhez képest tavaly is tovább csökkent. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az országot jellemző polarizáció sokkal kisebb lenne. A fejletlenebb megyékben ugyanis a növekedés nem élénkült annyira, hogy azok érdemben közelítsenek az országos átlaghoz. 

Robottechnológia - Suzuki alvázgyártás

 

A legmagasabb egy főre jutó GDP-t Budapesten állították elő, fejenként 7,3 millió forintot. Ez az országos átlag több mint duplája (202%) volt, így a főváros megőrizte vezető helyét - derült ki a KSH adataiból. Ugyanakkor Budapest egy főre jutó GDP-je 2016-ban mindössze 2,6%-kal nőtt, elmaradva a 3,5%-os országos átlagtól.
 

Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság

 
 
A budapesti magas egy főre jutó GDP húzza fel az egész közép-magyarországi régió GDP-jét, a térségben 2,9 millió forintot mért a hivatal.
 
Budapest után a második legfejlettebb megye Győr-Moson-Sopron volt: ott 4,9 millió forintra nőtt az egy főre jutó GDP a megelőző évi 4,57 millióról. A megyében az utóbbi években jelentősen nőtt a GDP - részben a nagy autóipari beruházásokkal összefüggésben -, mostanra az országos átlag 135%-át teszi ki.
 
A harmadik legfejlettebb megye a szintén iparosodott Fejér lett, ahol 3,76 millió forint az egy főre jutó GDP, egy év alatt 5%-os növekedést láthattunk. Ez a megye azonban már csak kissé haladta meg az országos átlagot egy főre jutó GDP-ben (104%-ot ért el), amitől alig maradt el a negyedik, Komárom-Esztergom. A többi megye teljesítménye azonban már elmaradt az országos átlagtól.
 
A lista végén jobbára észak-alföldi és dél-alföldi megyéket láthatunk. A legrosszabb helyzetben a Nógrádban élők voltak, ahol mindössze 1,57 millió forint az egy főre jutó GDP, amelyre a megelőző évi 1,5 millióról nőtt. Nógrádban mindössze az országos átlag 43%-át éri el az egy főre jutó GDP.
 
Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egy főre jutó GDP-je alig 2 millió forint, amelyre a 2016-os 1,9 millióról növekedett, ezzel a második "legszegényebb" volt, Békésben pedig 2,17 millió forintot mértek, miközben 2015-ben még 2,06 millió forinton alakult az egy főre jutó GDP, így a harmadik legrosszabb adatot produkálta. Szabolcs-Szatmár-Bereg 57, Békés GDP-je pedig 60%-a az országos átlagnak.
 
Budapesten 4,65-ször akkora az egy főre jutó GDP, mint a legfejletlenebb megyében, Nógrádban.
 
Az alábbi grafikonon azonban az is látható, hogy Budapest az elmúlt években már nem tudta növelni előnyét, sőt, az utóbbi időszakban inkább közelebb került az országos átlaghoz. Budapest relatív GDP-je 2009-ben volt a legmagasabb, az átlag 227%-a. 
 
Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság
 
Győr-Moson-Sopronnak jól sikerült a válságból való kilábalás, ami nagyban összefügg az ipari termelés erőteljes növekedésével.
 
Az alábbi grafikon viszont megmutatja, hogy az ország legrosszabbul teljesítő megyéiben (ahol a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP) még a tendencia is nagyon kedvezőtlen. Ezekben a megyékben ugyanis még a szint tartása is nehézkes, és van, ahol távolodás jellemző az országos átlagtól. 
 
Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság
 
A megyék 2016-os teljes listája itt látható: 
 
Mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: Szétszakadt a magyar gazdaság
 
Hogy állnak a régiók?
A legfejlettebb régió Közép-Magyarország lett, ahol az országos átlag másfélszerese a GDP, amit Nyugat-Dunántúl követett, itt 110%-ot mért a statisztikai hivatal. Közép-Dunántúl már nem érte el az átlagot a 95%-os teljesítményével, a többi régió teljesítménye pedig már jelentősen elmaradt. Dél-Alföld GDP-je 71%-ot tett ki, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl 66%-ot, Észak-Alföld pedig 64%-ot teljesített.
 
Hornyák József
portfolio.hu