Miről tárgyalt éjfélig a kormány?

2015.04.23 14:52

Immár ötödször tart Lázár János sajtótájékoztatót arról, hogy "mit miért tesz a kormány". A miniszter ezúttal a tegnapi kormányülésen elhangzottakról számol be.

A tegnapi, éjfélig tartó kormányülés eredményeiről számol be Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszter elhozta azoknak a projekteknek a listáját, amelyeknél az Európai Bizottság szabálytalanságokat tapasztalt. Az 53 vizsgált cégből 19-nél találtak hibákat. A gép vagy szolgáltatás árajánlata és a végső beszerzési ár közt nagy volt a különbség. A magyar intézményrendszer ott követhetett el hibát Lázár szerint, hogy túl nagyvonalú volt, az EU tisztviselői szigorúbbak. Volt olyan eset, ahol két és félszeres volt a túlárazás.

Magyarország jelentősen javított az EU-források lehívási lehetőségein - büszkélkedett a miniszter. Szerinte Lengyelországgal vagyunk most közel egy szinten a régiónkban, de az is elképzelhető, hogy egyetlen eurónyi forrást sem veszítünk.

Hamarosan jön a 2016-os költségvetés
A kormányülés legfontosabb pontja a 2016-os költségvetés volt. Lázár azt ígérte: május 13-ig beterjesztik a büdzsét, Varga Mihály pedig április 30-ig bemutatja a fő számokat a Költségvetési Tanácsnak.

A költségvetés legfontosabb erényének az adócsökkentést nevezte Lázár János. Az szja 16-ről 15 százalékra csökken, ez 120 milliárdjába kerül az államnak. A sertés tőkehús áfája 27-ről 5 százalékra csökken. A kétgyerekes családok adókedvezményét 2019-re 20 ezer forintra emeli a mostani 10 ezerről, első lépcsőben jövőre 12 500-ra. Csökkentik az illetékeket, bírságokat és díjakat is, ebből 10 milliárdot engednének el. Lázár azt javasolta: induljon társadalmi konzultáció arról, hogy pontosan melyeket kéne eltörölni.

A hiányt 2 százalékban határozzák meg, 2,5 százalékos növekedéssel és 1,8-2 százalékos inflációval számolnak - mutatta be újra a már ismert számokat. A miniszter szerint van tartalék arra az esetre, ha bármilyen krízis jönne jövőre.

Hogy miért éppen a sertés tőkehús áfáját csökkenti, arról Giró-Szász András kormányszóvivő beszélt: mint mondta, erre költik a legtöbbet a magyar háztartások.

Orbán vs. Gyurcsány, újabb felvonás
Orbán Viktor napirendre kérte az Altus szerződését az Európai Bizottsággal - jelentette be Lázár. Mint mondta, a miniszterelnök azt kérte, hogy forduljanak Brüsszelhez, ő pedig ezt megtette. Azt kérdezte Brüsszeltől, hogy az EU miért kér fel alvállalkozókat, és miért az Altust választották ki. Szerinte az, hogy Gyurcsány Ferenc cége végezheti el a magyar vállalkozók európai felügyeletét, aggodalomra adhat okot (Gyurcsányék azt jelezték többször is az elmúlt napokban: a magyar ügyeket nem ők vizsgálják, hanem a konzorcium egy külföldi cége.) Lázár szerint meg kell vizsgálni, hogy nem a DK-t akarja-e támogatni az Európai Bizottság.

Brókerbotrány: rászállnak az önkormányzatokra
24 önkormányzat fektetett be a brókerbotrányban bedőlt cégeknél, 10,8 milliárd forint értékben. A kormány az Állami Számvevőszékhez fordult, és soron kívüli törvényességi vizsgálatot kért - jelentette be Lázár.

Mi várhat Paksra?
A magyar-orosz paksi üzemanyag-szállítási szerződés életbe léphet - közölte a miniszter. Mint mondta, a paksi atomerőművel előállított áram 4-5-ször olcsóbb, mint bármi más alternatívája - mondta. A Financial Times korábban "világgá kürtölte", hogy az Európai Bizottság blokkolja a paksi szerződést, ezután Lázár Brüsszelbe utazott, ahol egy három hetes intenzív tárgyalássorozat kezdődött meg. Ezután elfogadták a magyar érveket, a magyar kormány pedig az Európai Bizottság érveit fogadta el. Ez egy "mérföldkőnek tekinthető" előrelépés az olcsó áram felé. Magyarország ellen nem folyik semmiféle eljárás - tette hozzá. Rövidesen dönt a kormány arról, hogy Paks I élére kiket hív be. Legalább három fős nemzetközi menedzsercsoportot hívnak majd - közölte a miniszter. Arról is döntenek még májusban, hogy ki fogja vezetni a Paks II-vel foglalkozó céget.

vg.hu