Misén kampányolt a Fidesznek a plébános (+videó)

2018.01.14 14:48

Beer Miklós szerint ha egy pap elköteleződik egy párt mellett, csak annak szimpatizánsait tekinti híveknek. A püspök kijelentette: ez óriási hiba.

Hódmezővásárhely
 
Nyíltan beszállt a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásba a katolikus egyház. Németh László plébános -, bár a vasárnapi misét nem ő tartotta - a szertatás végén kiállt a hívek elé, és arról beszélt hogy az egyháznak sosem volt még olyan jó dolga, mint az Orbán-kormányok alatt, ezért arra kérte a híveket, hogy lelkiismeretük szerint ne a független jelöltet támogassák a választáson. A hívek körében komoly felháborodást keltett a közel 10 perces szónoklat. Katolikus papok már a 2010-es és a 2014-es kampányokban is kiálltak a Fidesz mellett. 
 
„A második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot” – jelentette ki a plébános.
 


Beer Miklós püspök szerint hiba, ha egy pap pártfuncionáriusként akar viselkedni a templomban. Erkölcsi elvekre felhívhatja a hívei figyelmét, és a választáson való részvételre is buzdíthat, de olyat nem tehet, hogy megmondja, kire kell szavazni. Hozzátette: kampányidőszakban gyakrabban előfordul, hogy egy pap kampányolni kezd.
 
„Amikor egy pap elkötelezi magát egy párt mellett az azt is jelenti, hogy ő csak annak a pártnak a szimpatizánsait tekinti híveinek. És ez egy nagyon nagy hiba, nekünk minden emberhez küldetésünk van. Fölötte kell hogy maradjunk a napi pártpolitikai ügyeknek” 
– húzta alá a püspök.
 
hirtv.hu