Miskolc ad otthont az ország legnagyobb pálinkaversenyének

2020.09.28 06:38

A rangos megmérettetésre rekord mennyiségű pálinkát neveztek idén a pálinkafőzdék.

illusztráció
 
Miskolc ad otthont idén az Országos pálinka- és törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint négyszáz féle pálinkát neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol harminckét pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket - írja vasárnap reggeli közleményében a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.
 
A Pálinka Nemzeti Tanács által rendezett Országos Pálinka- és törkölypálinkaversenyt, a kereskedelmi pálinkafőzdék legnívósabb hazai megmérettetése. A verseny lebonyolítását követően megismerhetjük többek között 2020 legjobb pálinkáját és átadásra kerül a legeredményesebb főzdének járó díj is. A versenyt a PNT hagyományosan tavasszal szokta megrendezni, idén viszont a járvány helyzet miatt szeptemberre tolódott a bírálat. A helyszínt minden évben más város biztosítja, idén a Miskolc látja vendégül a rendezvényt.
 
Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny a termelőknek és a fogyasztóknak is szakmai visszajelzést ad az aktuális pálinkakínálatról. A champion, az arany, ezüst és bronz minősítés, valamint a részletes szöveges jellemzés a pálinkák készítőinek szól, az ország pálinkája, a legeredményesebb pálinkafőzde, valamint az egyes kategória díjak a közönséget tájékoztatják arról, hogy melyek a piacon elérhető legjobb pálinkák. A versenyt minden évben hagyományosan tavasszal rendezzük meg, idén a járványhelyzet miatt csúszott szeptemberre a tételek minősítése. A biztonságos versenyhez a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük a helyszínen, a bírák pedig csak negatív COVID teszttel foglalhatják el a helyüket Miskolcon 
 
– mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
 
A versenyre pálinkát, törkölypálinkát előállító kereskedelmi főzde nevezhet korlátlan számú mintát, az előállított mennyiségtől függően üzleti vagy egyedi termék kategóriában. A tételeknek – a többi hazai versenytől eltérően – több rostán kell átmenniük, a verseny első lépéseként a termékeket analitikai vizsgálatnak veti alá a NÉBIH. Ezután következik az érzékszervi minősítés, ahol a pálinkákat 32 bíráló kóstolja és értékeli három napon keresztül.
 
A miskolci verseny különlegessége, hogy idén először külső rendezvények is kísérik. A minősítés három napján három különböző étteremben tartanak ingyenes, regisztrációhoz kötött pálinkakóstoló-kurzusokat, ahol pálinkakedvelők is ízelítőt kaphatnak a bírálat lépéseiből, megtanulhatják felismerni a pálinkahibákat és a pálinkák közötti minőségi különbségeket.
 
minap.hu