Miskolc fizethet a romákat kirekesztő tetteiért

2019.05.11 11:46

10 milliót fizethet Miskolc Fideszes városvezetése amiért emberi méltóságukban sértették meg a romákat a folyamatos razziáikkal. A TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda másodfokon is megnyerte a miskolci ellen indított diszkriminációs pert, amit a városvezetés „szegény- és cigányellenes intézkedései miatt” indítottak.

Választási plakát a miskolci számozott utcáknál.
Választási plakát a miskolci számozott utcáknál (korábbi felvételek)
Fotó: Hajdú D. András

A bíróság így elmarasztalta a  Miskolci Önkormányzatot, a Polgármesteri Hivatalt és a Miskolci Önkormányzati Rendészetet is.

 

Az elsőfokú ítélet tavaly decemberi, abban kimondta a bíróság, hogy a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal, és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és polgármester nyilvános kommunikációját is. A bíróság az alpereseket el is tiltotta a jövőbeni hasonló jogsértésektől, írta a TASZ. 
 
Hiába marasztalta el az ombudsman is a miskolci önkormányzatot, folytatódnak a razziák. Pedig a legtöbb helyen mindent rendben találtak. A TASZ beperelte az önkormányzatot. 
 
Tüntetés Miskolcon a roma telepek felszámolásáról szóló
Résztvevők piros lapokkal a kezükben a roma önkormányzat miskolci demonstrációján 
 
Az ítélet ellen az alperes önkormányzat és rendészeti szerv fellebbeztek, azonban a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla ezen ahéten kihirdetett ítéletével teljes egészében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. 
 
 
A jogvédők hozzátették a közleményükben azt is, hogy 2016 tavaszán indították a pert, de az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat, és azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést. 
 
Az ítéletében a Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy a társadalmi feszültségeket az állam, önkormányzat csak jogállami eszközökkel kezelheti. A miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. 
 
Az Ítélőtábla ezért helybenhagyta a tízmillió forintos közérdekű bírságot.
 
estiujsag.hu / mti.hu