Miskolc hőseire emlékeztek

2021.05.31 07:14

A város elesett hőseire emlékeztek vasárnap a Hősök temetőjében.

 

Az ünnepség a népkerti Országzászlónál kezdődött koszorúzással, majd a Hősök temetőjében folytatódtak a megemlékezések és koszorúzások.
 
Veres Pál polgármester és Ignácz Dávid jegyző mellett pártok, valamint civil szervezetek helyezték el az emlékezés virágait, koszorúit a II. világháborús hősök emlékművénél, majd az I. világháborús emlékműnél koszorúztak a megemlékezők. De a résztvevők tiszteletüket tették a 65-ös gyalogezred emlékművénél, majd a Hadifoglyok kopjafájánál is, később az '56-os emlékműnél és az I. világháború áldozatainak emléktáblájánál és a kopjafánál.
 
 
A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.
 
 
A magyar hősök emléknapjának eredete az 1917. évi VIII. törvényre vezethető vissza, amely arra kötelezett minden községet, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek. A jogszabály kimondta, hogy megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni a nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét. 1925. május 1-jén a honvédelmi miniszter hősök emlékünnepe elnevezéssel nemzeti ünneppé nyilvánította május utolsó vasárnapját. Nagyszabású rendezvénysorozat 1944-ben volt utoljára, 1945-ben még megemlékeztek a hősök napjáról, 1946-tól azonban elmaradtak a hivatalos megemlékezések. Az első és a második világháború hőseiről Magyarországon 1989. május 29-én emlékeztek meg ismét nyilvánosan Szekszárdon. Az első állami rendezvényt 1990-ben tartották meg. A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló 2001. évi törvény ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját.
 
 
minap.hu