Miskolc motorja: 14 milliárdos beruházás és a 200 milliomodik termék a Boschnál

2019.01.11 15:23

Új generációs termékek gyártósorait és tesztberendezéseket telepít Miskolcon a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., és elkészült a gyár 200 milliomodik terméke, egy iBooster fékrásegítő motor – jelentették be pénteken. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a gyárban megtartott ünnepségen kiemelte: a világ egyik legnagyobb és legmodernebb vállalata folyamatosan bővíti magyarországi és miskolci tevékenységét, újabb beruházásokat hoz hazánkba.

A beruházás meglévő termékek (motorhűtő ventilátor és elektromos kerékpár-hajtómű) új generációit és további új termékeket (például az okoskerék) kiszolgáló gyártósorok működtetését támogatja. A szintén a beruházás részét képező irodaépület-bővítés a Bosch folyamatos növekedése miatt vált szükségessé.

 

„Együtt írjuk a jövőt Miskolcon”

A miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gazdasági ügyvezető igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, cégük 16 éve települt le a régió szívében, Miskolcon. Frank-Stephan Kupfer kiemelte, a termelés volumenét folyamatosan bővítik, erős a kapcsolat a Miskolci Egyetemmel és a duális képzésben is jelentős eredményeket értek már el, jelenleg közel 170-en vesznek részt benne.

bosch_190111ml_7.jpg

Fotó: Mocsári László

– A mostani beruházásnak köszönhetően a miskolci autóipari gyár stratégiai fontossága és globális viszonylatban is kiemelt pozíciója tovább erősödik – hangsúlyozta a gazdasági ügyvezető igazgató, hozzátéve azt is, hogy 2021-re fejeződik be a fejlesztés. – Hiszünk a városban, a régióban, forrásainkat a műszaki fejlesztésre és a bővítésre fordítjuk. Sikerünk persze az elkötelezett és képzett munkavállalóinknak is köszönhető, együtt írjuk a Bosch jövőjét Miskolcon.

 

Miskolc motorja

14,1 milliárd forint, 200 milliomodik termék – két fontos számmal kezdjük az évet – ezt már a gyár műszaki ügyvezető igazgatója mondta. Jochen Limberger hangsúlyozta, a hatékony gyártáshoz elengedhetetlen a magasszintű termékismerettel rendelkező mérnökök helyszíni támogatása.

bosch_190111ml_10.jpg

– A miskolci telephelyen, a termékfejlesztés során, a gyártás helyszínén történik a projektek mérnöki támogatása a speciális vevői igények szerint. Ez biztosítja a meglévő és az új gyártósorok optimális kihasználtságát – fogalmazott. Hozzátette: az elektromos járművek esetében a megnövekedett vevői elvásárok miatt az új gyártósorok automatizáltsági szintje magasabb lesz, ami új beruházást és magasabb kvalifikációjú munkaerőt igényel. A műszaki ügyvezető igazgató végül „Miskolc motorjának” nevezte a Boscht.

bosch_190111ml_15.jpg

– Az adatok is azt bizonyítják, hogy a Bosch jól érzi magát nálunk – ezt már Csöbör Katalin mondta. A kormánypárti országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a német vállalat „jól döntött, amikor Miskolcot választotta”, de a nehézipar megszűnése utáni nehéz időkben a dolgozók is kitűnő lehetőséget kaptak így a munkavállalásra. – Azt kívánom, hogy minél több hazai beszállító vállalat tudjon együttműködni a nagyvállalattal. A kölcsönösen előnyös együttműködés mindenki fejlődését biztosítja – hangoztatta.

 

Szijjártó Péter: új dimenzióba léptünk

A több mint 14,1 milliárd forint összköltségű beruházáshoz a magyar állam, egyedi kormánydöntés alapján, mintegy 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás formájában járult hozzá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról szólt, hogy „viharos világgazdasági és világpolitikai körülmények közepette” egyedülállóan jó teljesítményt nyújtott tavaly a magyar gazdaság. – Ebben a magyar emberek szorgalma, kreativitása, munkaszeretete és hozzáértése is ugyanúgy benne van, mint a kkv-k és a nagyvállalatok csúcsra járatott teljesítménye – fogalmazott.

2018 rekordév volt, a miniszter részletezte: beruházásösztönzés tekintetében soha nem zárt még ilyen sikeres évet hazánk, közel száz nagyberuházásról született megállapodás, 1380 milliárd forint értékben. Ezekhez a kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. – Új dimenzióba léptünk azzal is, hogy ezeken a munkahelyeken egy év alatt 40 százalékkal ugrott meg a bérek nagysága, az átlagfizetés meghaladta a 420 ezer forintot – emelte ki Szijjártó Péter.

bosch_190111ml_2.jpg

2018-ban a magyar gazdaság szintet lépett – folytatta –, a kutatás-fejlesztési tartalom, a hozzáadott érték, a technológiai színvonalban egyaránt; hazánkra már nemcsak termelési, hanem kutatás-fejlesztési helyszínként tekint a világ. A nagyvállalatok továbbra is bíznak hazánkban, a hazai politikai és gazdasági stabilitásban, a magyar emberek szorgalmában és tudásában.

A Bosch-fejlesztésre rátérve hangsúlyozta, a világ egyik legnagyobb és legmodernebb vállalataként folyamatosan bővíti magyarországi tevékenységet, újabb beruházásokat hoz hazánkba. A mostani fejlesztés is újra a legmagasabb technológiai színvonalat képviseli, hozzájárul ahhoz is, hogy a magyar autóipar még jobb teljesítményt nyújtson.

bosch_190111ml_30.jpg

A külgazdasági és külügyminiszter végül köszönetet mondott a dolgozóknak is, az ő teljesítményük nélkül meglátása szerint nem hozna ide új és újabb beruházásokat a Bosch. Beszédét azzal zárta, hogy nem múlik el úgy hónap, hogy Miskolcon be ne jelentenének egy-egy jelentős beruházást, és nem tudnak leülni úgy tárgyalni a külföldi beruházókkal, hogy ne merülne fel helyszínként Miskolc neve.

 

Biztos megélhetés, fejlődési lehetőség

Az eseményen jelen volt Miskolc két alpolgármestere is. Pfliegler Péterérdeklődésünkre elmondta, ahogy a Bosch hazánk stratégiai partnere, úgy a miskolci gyárak is azok a városnak. Ez azért is fontos, mert sok miskolci és környékbeli embernek, családnak adnak biztos és innovatív munkahelyet, ugyanakkor rengeteget fejleszt is a cég.

bosch_190111ml_26.jpg

– Itt el tudnak helyezkedni a Miskolci Egyetem hallgatói, illetve a középfokú oktatásban végzett diákok, de a biztos megélhetés mellett a tovább fejlődés lehetőségét is megkapják, hiszen a legfejlettebb technológiákat ismerhetik meg – mutatott rá, hozzátéve: a duális képzésben Miskolc élen jár, a Bosch pedig évek óta kínál erre lehetőséget.

bosch_190111ml_50.jpg

Kiss János úgy fogalmazott, a mostani Bosch-beruházás a jövőről is szól; azt mutatja, hogy Miskolcot komolyan veszik a vállalatok. – A cégek olyan csúcstechnológiát telepítenek a városban, ami tovább növeli a termelékenységet és a hatékonyságot. Ez tovább húzza a miskolci gazdaság növekedését. Fontosnak tartom azt is, hogy a meglévő termelőkapacitásokat folyamatosan frissítik. Mindezekből aztán az is következik, hogy nőnek a bérek. Így lehet felfelé húzni Miskolcot, jóléti értelemben is – húzta alá az alpolgármester.

 

A Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2003 nyarán alakult Miskolcon, és mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó tényezővé vált, Európa legnagyobb Bosch elektromos meghajtások autóipari gyára lett. Az autóipari egységben mintegy 20 ezer négyzetméteren 2500 munkatárs autóipari alkatrészek, relék és elektromos hajtások előállításával foglalkozik. Amellett, hogy magas színvonalú duális képzést indított, a térség egyik fő foglalkoztatójává vált a cég, és számos kis- és középvállalkozást emelt stratégiai partnerévé. Az árbevétele 2017-ben elérte a 157 milliárd forintot.

 

Kujan István
minap.hu