Miskolc nem engedélyezi a fakivágást az erdőiben

2022.08.12 18:08

Az alpolgármester szerint ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sokaknak valós probléma a tűzifa beszerzése, ezért kidolgoznak egy csomagot a válság kezelésére.

 
„Miskolc polgármestere és városvezetése úgy döntött, a kormányrendelet adta lehetőséggel nem fog élni, és a város területén, a város tulajdonában lévő erdőségekben továbbra is a legszigorúbb természetvédelmi szabályok szerint fog eljárni. Az erdőirtást, fakivágást nem engedélyezi” - jelentette be Varga Andrea alpolgármester a minap.hu tudósítása szerint.
 
A kormány fakitermelést megkönnyítő rendelete kapcsán a városvezető azt mondta, hogy ezzel visszaélések vagy természetvédelmi szempontból felelőtlennek minősíthető cselekedetek következhetnek be.
 
Fotók: Horváth Csongor
Lehetőség nyílik olyan tarvágásokra, amelyek Miskolc lakossága számára közvetlenül, és globálisan is komoly károkat okozhatnak a jövőben”
 
- mondta Varga Andrea.
 
Az alpolgármester szerint ugyanakkor azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sok családban valós probléma a tűzifa beszerzése, „különösen most, amikor az elszabadulni látszó energiaárak miatt kemény télre készül mindenki”. Ezért
 
kidolgoznak egy, a válság kezelésére alkalmas csomagot, amely az őszi időszakra tartalmaz intézkedéseket.
 
Miskolc alpolgármestere ezek mellett indítvánnyal fordult Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához, illetve Bándi Gyulához, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyetteshez, és kérvényezte, hogy vizsgálják felül, az említett kormányrendelet összhangban van-e az Alaptörvénnyel, illetve nem ütközik-e nemzetközi szerződésekkel.
 
Varga a témában nyílt levelet írt Novák Katalin jelenlegi, és Áder János korábbi köztársasági elnökhöz is.
 
Nem értett egyet a rendelettel Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere sem.
 
A városvezető korábban úgy fogalmazott, hogy a város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba.
 
forrás: minap.hu / szeretlekmagyarorszag.hu