Miskolc-Perecesen nem lesz javító-nevelő intézet

2016.07.13 18:48

A városrészben tartott rendkívüli frakcióülést a Fidesz-KDNP.

perecesi_frakcioules_160713_ja_30.jpg

Perecesen nem lesz javító-nevelő intézet, amíg a Fidesz-KDNP vezeti a várost - ez az egyértelmű állásfoglalása a miskolci Fidesz-KDNP frakciónak. Az itt élők jelzései miatt döntöttek a Perecesre kihelyezett rendkívüli frakcióülés mellett. Itt elhangzott: városrészenként fejlesztési terveket kell készíteni, főleg ott, ahol az egyéni képviselők eddig nem tudtak komplex fejlesztési tervvel előállni.

A Fidesz-KDNP képviselői a rendkívüli frakcióülés előtt meghallgatták a perecesi emberek véleményét. Volt, aki azt mondta, hogy többször szóltak már a terület képviselőjének, Pakusza Zoltánnak, hogy takaríttassa ki a patak medrét. A férfi szerint, nem pénz kéne ide, csak egy kis odafigyelés, illetve szervező munka.  

perecesi_frakcioules_160713_ja_49.jpg

A Perecesen élők többsége örült a Fidesz-KDNP-s képviselők látogatásának. Azt mondják, nagyon jó, hogy jobban odafigyelnek Perecesre, mert itt is élnek olyanok, akik nem tudják, hogy mi a rend. Szeretnék azt is, ha nemcsak napközben, de éjjel járőröznének a mezőörök és a rendőrök.

Egy fiatal perecesi nő szerint sok itt a nyugdíjas bányász. A városrészt a nyugalomért és a jó levegőért szeretik. Ezt a nyugalmat akarják megőrizni. Hozzátette: sokkal több fiatal költözne ide, és az itt élőknek is szeretnék, ha lennének programok Perecesen. Régebben voltak, ma már egyre kevesebb - tette hozzá.

perecesi_frakcioules_160713_ja_16.jpg

A helyszíni tájékozódás után a képviselők megvitatták Pakusza Zoltán és a Jobbik zavarkeltő, aggodalomra okot adó kijelentéseit. Itt is megerősítették, hogy nem lesz Perecesen nevelőotthon. Pakusza Zoltán rémhíreket terjeszt.   

Schweickhardt Gyula, a Városgazda ügyvezetője is tájékoztatta a perecesi helyzetről a Fidesz-KDNP frakciót. Elmondta: a csapadékvíz elvezetése nem teljeskörűen megoldott, folytatni kell a rágcsálóírtást, ahogy az utak és a játszótér rendbetételét is.

 Megalakult a Perecesi Polgári Egyesület is, és az esti órákban is van rendőrségi járőrözés, illetve önkormányzati rendész is jár a városrészben - mondta Kovács László Csaba rendészeti vezető.

perecesi_frakcioules_160713_ja_17.jpg

Kiss János alpolgármester a frakcióülés utáni sajtótájékoztatón kijelentette: az a tudatos építkezés, amit a Fidesz-KDNP 2010-ben Miskolcon megkezdett, a városra nézve jelentős sikereket eredményezett. Elég csak említeni a 4.000 új munkahelyet, vagy azt, hogy ugrásszerűen növekszik Miskolc gazdasága. Három év alatt 45%-kal bővült, miközben jelentős turisztikai fejlesztéseket hajtottunk végre Tapolcán, a várban és Lillafüreden.  Még ebben a ciklusban csak a város újabb 60 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre, meghatározó módon fejlődik tovább Miskolc városképe és arculata.

-Természetesen nem mondhatjuk, hogy ezzel a munka végére értünk - tette hozzá az alpolgármester.  De, mára már eljött az az idő, hogy városrészi alapokon is fejlesztési terveket készítsünk, különös ott, ahol az egyéni képviselők eddig nem tudtak komplex fejlesztési tervvel előállni. Ezért tekintettük ma át Perecesen a városi ingatlanok hasznosítási lehetőségeit, a rendészeti helyzetet és közterek, közparkok állapotát - mondta Kiss János alpolgármester.

Kiss János azt is mondta: a jövő héten Kriza Ákos polgármester elé terjesztik, hogy mit láttak és tapasztaltak Perecesen, és javasolni fogják egy önálló Pereces-program kidolgozását. Ebben fel kell használni természetesen Pereces közösségi hagyományait is, de be kell építeni a programba a perecesi emberek aktuális véleményét is a fejlesztési lehetőségekről.

perecesi_frakcioules_160713_ja_21.jpg

Nem ok nélkül választották a rendkívüli frakcióülés helyszínéül a régi, patinás iskolaépületet - mondta Soós Attila, a volt Debreczeni szakképző épülete előtt. A Fidesz frakcióvezetője azzal folytatta: ez a hely szimbolikus, hiszen az utóbbi napok főtémája a Jobbik ifjúság-politikája volt. A frakcióvezető szerint, miközben a Fidesz-KDNP 2014-ben meghirdette Miskolcon a nyomortelep-felszámolási programot és a szegregátumok eltüntetését, a Jobbik nyíltan szegregációs ifjúságpolitikát hirdetett meg. Azt is mondta: a Jobbik nagyméretű javító-nevelő intézetekbe akarja gyűjteni a fiatalokat szegregációs alapon. Például olyan üres iskolaépületekbe, mint a volt perecesi vájárképző iskola. Ez pedig olyan társadalmi és közbiztonsági kockázatokat termelne újra, amelyeket a nyomortelep-felszámolási programmal csökkenteni tudtunk, és amelyek ellen a Fidesz-KDNP következetesen küzd. Soós Attila kijelentette: ezért a Jobbik ifjúságpolitikáját, amely Perecest is veszélyezteti, a perecesi emberek érdekében elvi éllel elutasítjuk, és megnyugtatjuk a perecesi közösséget, hogy amíg a Fidesz-KDNP vezeti a várost, Perecesen nem lesz javító-nevelő intézet.

Dobos Tímea
minap.hu