Miskolc polgármesterét nem érdeklik a bírósági döntések

2016.01.26 17:23

Miskolcon folytatódik a nyomortelepek felszámolása - közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester, reagálva ezzel arra, hogy a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kérelmei és panaszbeadványai alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős határozatában elutasította a miskolci önkormányzat felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztaló döntése ellen nyújtott be.

A NEKI hétfőn tájékoztatta az MTI-t arról, hogy "már minden létező fórumon elmarasztalták a magyar hatóságok Miskolc önkormányzatát az úgynevezett számozott utcákban történt diszkriminatív intézkedései miatt".

Kriza Ákos ugyanakkor azt közölte, hogy a város nyomortelepeinek felszámolása az egyik legfontosabb várospolitikai ügy. "Nincs még egy olyan közös elhatározásunk, mint ez, amelyet 35 ezer miskolci az aláírásával is hitelesített "- tette hozzá.
A polgármester úgy fogalmazott: nem tud, és nem is akar ezzel a közös akarattal szembe menni. "Várospolitikai programunk, a miskolci nyomortelepek felszámolása folytatódni fog"- mondta. Hozzátette, hogy ezt sem a bíróság, sem az EBH nem tiltotta meg.

szam07.jpg

Mint közölte: a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését a számozott utcákkal kapcsolatban végrehajtják, kidolgozzák az intézkedési tervet a nyomortelepek felszámolásának további folytatására és közzé teszik a város honlapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát.

"Tehát erre és nem többre köteleztek minket, amit mindezeken kívül a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda állít a bírósági döntésről, erős csúsztatás, amint a bíróságtól megérkezik a határozat, a Kúriához fordulunk felülvizsgálati kérelemmel - tette hozzá. Megjegyezte: a nyomortelepek felszámolása nem nemzetiségi vagy etnikai kérdés, "a miskolci nyomortelepek megszüntetése mindenekelőtt közegészségügyi, gyermekvédelmi és közbiztonsági ügy."

Kriza Ákos

Kriza Ákos azt is leszögezte, hogy továbbra sem fognak lakást adni "notórius nem fizetőknek". "Továbbra sem fogunk lakást adni priuszos bűnözőknek és továbbra sem fogunk lakást adni azoknak, akik a közösségi együttélés normáit nem tudják betartani..., minden lehetséges törvényes eszközt eddig is kihasználtam a bűnözés visszaszorítására, polgármesterként ezután is meg fogom akadályozni, hogy miskolci gyerekek középkori körülmények között nőjenek fel a belvárosban" - mondta.

Közleményében szólt arról is, hogy "tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a szegénység nem egyenlő az igénytelenséggel, aki dolgozik, aki a környezetét rendben tartja, másokat nem zavarva, a törvényeket betartva él, aki megfelel a pályázati követelményeknek, mint eddig is, ezután is kaphat önkormányzati bérlakást. Ugyanis Miskolcon, mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak."

A NEKI hétfői közleményében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt év július 23-án az Egyelő Bánásmód Hatóság vizsgálatának eredményeként ötszázezer forint bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, mert az hátrányosan megkülönböztette az úgynevezett számozott utcákban élő embereket a városrész telep-felszámolási programjában.

A hatóság ugyanakkor arra is kötelezte az önkormányzatot: az érintetteknek biztosítson megfelelő lakhatási körülményeket, és dolgozzon ki intézkedési tervet arra, hogy "a telepfelszámolást következtében korábban már hajléktalanná vált vagy az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeinek biztosítása érdekében" milyen konkrét lépéseket kíván tenni - írták.

Miskolc önkormányzata felülvizsgálatot kért az EBH döntése ellen és a határozat felfüggesztését kérte.

A hétfőn kihirdetett határozatban a bíróság helybenhagyta az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábbi határozatát, így Miskolc önkormányzatának ki kell dolgoznia az intézkedési terveket azok tekintetében is, akik már elköltöztek a számozott utcákból, és a kiköltöztetés előtt álló embereknek is megfelelő lakhatást kell biztosítania.

A jogvédő iroda közleményében az olvasható: a NEKI elvárja, hogy az önkormányzat és Kriza Ákos a bírósági és hatósági döntések értelmében tegyen eleget törvényi kötelezettségeinek. Arra is kitértek, hogy a számozott utcák ügyében a város önkormányzatának diszkriminatív tevékenységét a kormányhivatal, az alapvető jogok biztosa, a Kúria, és most a közigazgatási bíróság is kimondta, illetve megállapította.

"Elvárjuk azt is, hogy Miskolc önkormányzata az intézkedési tervek kidolgozásába vonja be a helyi civil szervezeteket, a város roma nemzetiségi önkormányzatát és szakértőket, hogy közreműködésükkel az szakmailag is kellő megalapozottságú legyen" - áll a közleményben.

nepszava.hu