Miskolc Y-híd: átadják a Csokonait, lezárják a Kisfaludyt

2021.05.13 11:25

Újabb szakaszába érkezik az Y-híd építése: a Csokonai utcai elkerülő szakasz szombati átadását követően vasárnap lezárják a régi vasúti felüljáró még meglévő, Kisfaludy utcai ágát.

Vasárnaptól a régi vasúti felüljáró még meglévő ágát is lezárják
Fotó: Juhász Ákos
 
Az Y-híd kivitelezése miatt ettől a hétvégétől jelentősen változik a forgalmi rend Martinkertváros és a miskolci belváros között. A miskolci városháza közleményében azt írja, az érintett városrészben élőknek alapvetően két fontos dologra kell majd figyelnie.
 
Május 15-én, azaz most szombaton átadják a közfogalomnak a Csokonai utca Fonoda utcára kivezető új szakaszát. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szakaszon hónapok óta nagy erőkkel dolgoznak, az elmúlt héten a térség két önkormányzati képviselője részletes tájékoztatást adott a fejlesztés akkori állásáról. 
 
Május 16-ától, vagyis vasárnaptól viszont a kivitelező lezárja a régi vasúti híd még meglévő, Kisfaludy utcai ágát, és igazából innentől jut igazán fajsúlyos szerep az egy nappal korábban átadott útszakasznak: az autóbusz és személygépkocsi-forgalom innentől ugyanis csak ezen a szakaszon haladhat majd átmenetileg a Tiszai pályaudvar és a József Attila utca irányába. 
 
3, 3A: új útvonalon
 
A munkák miatt – értelemszerűen – vasárnap üzemkezdettől új útvonalon közlekedik a 3-as és 3A-s autóbusz – erről már a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. adott ki részletes tájékoztatást.
 
Az autóbuszok a Tiszai pályaudvaron mindkét irányban (Szirma végállomás / Berzsenyi Dániel utca, illetve a Búza tér felé szintén) a pályaudvar főépülete előtt állnak meg, ezzel is biztosítva a villamosra és más autóbuszokra történő átszállási lehetőséget, valamint a Vasúti sorompó megállóhely mindkét irányban megszűnik.
 
 
Változások a 3-as busz közlekedésében
útvonala:
 
Szirma végállomás felé: a Búza tér és a Tiszai pályaudvar között változatlan, a Tiszai pályaudvar után a Szinva utca – Fonoda utca – Csokonai Vitéz Mihály utca – Kisfaludy Károly utca, innentől az útvonaluk változatlan;
a Búza tér irányába: Kisfaludy Károly utca – Csokonai Vitéz Mihály utca –– Fonoda utca – Szinva utca – a Tiszai pályaudvartól az útvonal változatlan
 
megállóhelyei:
Szirma végállomás irányába: a Selyemrétig változatlan – Tiszai pályaudvar (a pályaudvar főépülete előtt) – Szinva utca (Volánbusz megállóhelye) – Csokonai út alsó (új megállóhely) –Csokonai Vitéz Mihály u. – MVSC sportpálya – a Balassa utcától a megállóhelyei változatlanok.  
a Búza tér irányába: Balassa utca megállóhelyig az útvonal változatlan - MVSC sportpálya - Csokonai Vitéz Mihály u.- Csokonai út alsó (új megálló) - Szinva utca (Volánbusz megállóhelye) – a Tiszai pályaudvartól a megállóhelyei változatlanok.
 
Változások a 3A-s busz közlekedésében
útvonala
a Berzsenyi Dániel utca végállomás felé: a Selyemrétig változatlan – Tiszai pályaudvar (a pályaudvar főépülete előtt) – Szinva utca – Csokonai út alsó (új megálló) –Csokonai Vitéz Mihály u. – MVSC sportpálya – a Balassa utcától a megállóhelyei változatlanok.  
a Búza tér irányába: az Alföldi utcáig változatlan, innen jobbra Csokonai Vitéz Mihály utca – Fonoda utca – Szinva utca – a Tiszai pályaudvartól az útvonal változatlan.
megállóhelyei:
a Berzsenyi Dániel utca végállomás irányába: a Selyemrétig változatlan – Tiszai pályaudvar (a pályaudvar főépülete előtt) – Szinva utca (Volánbusz megállóhelye) – Csokonai út alsó (új megálló) –Csokonai Vitéz Mihály u. – MVSC sportpálya – a Balassa utcától a megállóhelyei változatlanok.  
a Búza tér irányába: az Orvosi rendelő megállóhelyig változatlan - Csokonai út alsó (új megálló)- Szinva utca (Volánbusz megállóhelye) – a Tiszai pályaudvartól a megállóhelyei változatlanok.
 
 
Az MVK hozzátette, az útvonalváltozás miatt a jelenleg érvényben lévő menetrendhez képest nem változik a járataik száma, csak az indulási időpontokban lesz néhány perces változás: a 3-as autóbusz a Búza térről többnyire változatlan időpontokban indul, Szirma végállomásról pedig maximum 2 perccel később indul vissza; 3A-s autóbusz a Búza térről 2 perccel korábban indul, viszont a Berzsenyi Dániel utcáról változatlanok maradnak az indulási időpontjai.
 
A forgalomváltozás miatt tilos lesz a Csokonai utcán parkolni, a lakóknak az MVSC Sporttelep területén ideiglenes parkolót jelölnek ki
Fotó: Juhász Ákos
 
Változó parkolás
 
Fontos, hogy a Csokonai utca mindkét oldalán megállni tilos táblákat helyeznek ki, viszont a parkolási problémák megoldása érdekében a Kisfaludy u. – Stromfeld u. között lakók az MVSC Sporttelep erre kialakított területét vehetik igénybe.
 
- Ezen túl engedélyezett a parkolás a Kisfaludy u.- Alkotmány u. felé eső szakasz jobb oldalán, valamint az Alkotmány u. elején levő közterületen – írja a polgármesteri hivatal. 
 
Gyalog és kerékpárral
 
A gyalogos forgalom az MVSC pálya hátsó bejáratának megnyitásával a MÁV területén keresztül haladva, a vasúti pálya alatt átvezető aluljárón keresztül jut ki a Pfaff Ferenc utcára. Ugyanitt halad a kerékpáros forgalom is annyi korlátozással, hogy az aluljáróban a kerékpár csak gyalogosan tolható.
 
A TS Hungária Kft. teherforgalma a Csokonai utca keleti irányából lesz biztosított. A TS Hungária Kft. kapuja és a Kisfaludy utca között „tehergépjárművel behajtani tilos” tábla kerül kihelyezésre.
 
Az utcába – az ott lakó ingatlan tulajdonosokhoz - rakodási vagy építkezési céllal érkező tehergépjárművek számára az önkormányzat biztosítani fogja a behajtási engedélyt – írják. 
 
Az önkormányzat azt ajánlja, hogy a Fonoda utca felé haladó személygépkocsik haladjanak az Alföldi utcán keresztül, a kertváros úthálózatát egyenletesen terheljék, elkerülendő a Csokonai utcát érintő, indokolatlan forgalomnövekedést.
 
A Csokonai utca új szakaszát az ígéretek szerint szombaton adják át a közforgalomnak
 
Fotó: Juhász Ákos
 
Az utcában létesülő kétirányú buszforgalom várhatóan lassítani fogja az előrehaladást – zárják a közleményt. 
 
Az Y-híd építése 2020. szeptemberében kezdődött a régi vasúti felüljáró Vörösmarty utcai ágának bontásával. Azóta lebontották a vízügyi igazgatósággal szemben lévő, az új Y-híd és a hozzá kapcsolódó közúti infrastruktúra útjában álló lakóházakat, és egyéb épületeket. A több mint tizenhárom milliárd forintba kerülő útfejlesztés várhatóan 2022-ben készül el.
 
Tajthy Ákos
minap.hu