Miskolci delegáció járt Katowicében

2017.04.03 14:50

A magyar és a lengyel nép évezredes szoros barátságát jól példázza Miskolc és Katowice 1973 óta fennálló testvérvárosi együttműködése is. A két város között rendszeresek az eszmecserék és a különféle találkozások, amelyek között szép számmal akadnak civil kapcsolatok és oktatási intézmények közötti programok is.

A lengyelek nem csak a magyarországi rendezvényeken tesznek tanúbizonyságot baráti érzelmeikről (pl. nemzeti ünnepeinken, vagy a katowicei Wojciech Kilar Zeneművészeti Líceum tanárainak és diákjainak márciusi fellépésén a Zenepalotában a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából), hanem, immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Katowicében az emléknaphoz kapcsolódóan a "Magyar Napot" is, amelyre a varsói Magyar Nagykövetség, a Krakkói Főkonzulátus képviselői és a magyar kultúrát kint képviselő személyiségek mellett, a testvérvárosi delegációt is meghívták.

20170330_175626_web.jpg

Pfliegler Péter alpolgármester vezetésével három fős delegáció (Katona Ferenc önkormányzati képviselő és Ambrus Beáta, a Városháza nemzetközi referense) vett részt március 30-án a délutáni koszorúzáson, amelyen a Dr. Józef Rostek téren egy kétnyelvű márványtábla került felavatásra hazánk nagykövete, Katowice főpolgármestere és a miskolci küldöttek részvételével. A méltó módon kivitelezett emlékhely az 1956-os forradalom magyar hőseire és azon katowicei polgárokra emlékezik, akik adományt gyűjtöttek és vért adtak és küldtek hazánkba a sebesült forradalmárok számára.

Később a murcki erdőben tartottak koszorúzási ünnepséget, ahol a Vörös Hadsereg által 1945. januárjában kivégzett magyar katonák nyugszanak. Sírjaikat, az emlékhelyet katowicei polgárok gondozták és gondozzák a mai napig. Immáron a harmadik generáció adja ezzel is bizonyságát a magyarok iránti tiszteletének és szeretetének.

20170330_144208-1_web.jpg

Este egy gyönyörű koncerten vett a delegáció, melyen magyar és lengyel művészek is felléptek.  A katowicei Magyar Nap fővédnökei Piotr Glinski, miniszterelnök-helyettes és lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség minisztere, valamint Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere voltak.

minap.hu