Miskolci közgyűlés – Elálltunk a Science-től

2015.09.11 11:20

Már biztos, nem lesz Science Múzeum Miskolcon, a megkötött támogatási szerződéstől elállt a város.

Az erről szóló nyilatkozatot még augusztus 18-án írta alá dr. Kriza Ákos polgármester, döntését pedig – utólag –csütörtökön, zárt ülésen hagyta jóvá a képviselő-testület. Lapunk az elmúlt hetekben többször érdeklődött az önkormányzatnál arról, mi a helyzet a Science Múzeum projekttel, hiszen az egykori Fűtőmű környékén jó ideje egy kapavágás sem történt. Annak ellenére, hogy az önkormányzat még tavasszal azt ígérte, év végéig elkészül a beruházás.

Tárgyaltak
Fideszhez közeli körökben azonban már pár hete azt lehetett hallani, hogy a város tavasz óta tárgyal az Emberi Erőforrások Minisztériumával, hogy visszaadhassa a projektet. De amikor a beruházásról érdeklődtünk, csupán a következő választ kaptuk a polgármesteri hivatal sajtóosztályától: „A Science Múzeummal kapcsolatos, a nyilvánosság számára érdemi információkat – ahogy eddig is, és amennyiben lesznek ilyenek – a megfelelő időben közzétesszük”. A minisztérium pedig türelmet kért, amikor őket kérdeztük.

A csütörtöki testületi döntés után újra szerettünk volna információt kapni a városvezetéstől. Arra voltunk kíváncsiak, miután elálltak a támogatási szerződéstől, mekkora összeget kell majd visszafizetnünk, ezt hogyan teremti elő az önkormányzat, illetve mi lesz az épület sorsa. Dr. Kriza Ákos polgármester megkeresésünkre csak annyit reagált: „Zárt ülésen tárgyaltuk”. Dr. Kiss János alpolgármester pedig azt mondta, benne van a határozati javaslatban.

 

Őrizhető
Koczák Szilvia városházi szóvivő pedig a következőket írta: „Az épület szerkezetkész, őrizhető állapotban van, állagromlás, értékvesztés ezért nem következik be. A döntés zárt ülésen született, amelynek csak a határozata nyilvános. A képviselő-testület a zárt ülésen részletes indoklást kapott a projekttől történő elállás okairól, s ennek alapján hozta meg a döntést”.

Annyit sikerült kiderítenünk, hogy Miskolcnak 1,035 milliárdot kell visszafizetnie, valamint büntetőkamatot, mindezt az elállástól számított 30 napon belül. Úgy tudjuk, az önkormányzat 12 hónapos részletfizetési kedvezményt kért a minisztériumtól. És az is kiderült, a városvezetés szerint még így is jobban járt az önkormányzat, hiszen, ha megépül a múzeum, akkor a fenntartási költségek sokkal nagyobb terhet jelentettek volna.

N. Szántó Rita
eszak.hu

 

Okokról és indokokról…
Az eredeti terv az volt, hogy 2009-ben megnyílik a Science Múzeum, majd később több határidő-módosítás is volt. A város most bejelentett elállási szándéka mögött az is állhat, hogy az irányító hatóság szabálysértési eljárás megindításáról tájékoztatta az önkormányzatot. S amíg ez az eljárás folyamatban van, a kifizetéseket felfüggesztették, azaz a megítélt támogatást nem tudták volna idejében felhasználni. De – úgy tudjuk –, ha a város most nem állt volna el a szerződéstől, akkor költségvetési támogatás csökkentése is veszélyeztette volna Miskolcot.