Miskolcon és Nyíregyházán is szmogriadó

2015.11.07 11:29

Miskolcon még csak az úgynevezett tájékoztatási fokozat, Nyíregyházán viszont már a riasztási szint van érvényben.

Miután a fővárosban bejelentették, hogy holnaptól tilos lesz a legrosszabb környezetvédelmi besorolású (fekete matricás) gépjárművek közlekedése, szmogriadót rendeltek el Miskolcon és Nyíregyházán is.


A borsodi megyeszékhelyen, ahol a szálló por átlagkoncentrációja két egymást követő napon meghaladta a köbméterenként 75 mikrogrammos küszöbértéket, a szmogriadó tájékoztatási fokozata lépett életbe. Ilyenkor tilos a kerti hulladék és a tarló égetése. Kriza Ákos polgármester ugyanakkor arra kérte a város lakóit, hogy részesítsék előnyben a tömegközlekedést és a gáztüzelést.

Nyíregyházán, ahol a levegő porkoncentáriója két egymás utáni napon a köbméterenként 100 mikrogrammos értéket is túllépte, már a riasztási fokozat érvényes. A konzekvenciák azonban egyelőre ugyanazok: tilos a kerti hulladék és a lábon álló növényzet nyílt színi égetése. Az önkormányzat ott is kéri a város lakóit, hogy lehetőleg ne használják személygépjárműveiket - főként a dízelüzeműeket -, helyette válasszák a tömegközlekedést, a kerékpárt vagy közlekedjenek gyalogosan, a fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben.

A rövid távú meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben vasárnapra várható átmeneti javulás.

mti.hu