Miskolcon haltak meg a legtöbben a járványban

2022.05.25 19:21

Több száz olyan település van, ahol mindössze egy ember hunyt el a koronavírus-járvány eddigi időszakában.

Fotó: Balázs Attila / mti.hu 
 
Kiadta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Átlátszónak, hogy településenként hányan haltak meg a koronavírusban 2021. február 1. és 2022. január 31. között.
 
Az adatokból az derült ki, hogy a legtöbb elhunyt Miskolcon volt (475), ezt követi Debrecen (414) és Szeged (399) elhunyttal. A mindössze 32 ezer lakosú Ózdon 185-en haltak meg, ami magasnak tekinthető, főleg úgy, ha az 55 ezres Zalaegerszeggel hasonlítjuk össze, ahol ennél kevesebben, 167-en.
 
 
A cikk szerint a fővárosi kerületek közül a III., XI., XIII., és a XVIII. emelkedik ki, mindhárom kerületben meghaladta a háromszázat a koronavírusban elhunytak száma. Budapesten a járványnak a legkevesebb áldozata az V. kerületben volt.
 
Az Átlátszó szerint országos viszonylatban több száz olyan, jellemzően kistelepülést találni, ahol mindössze egy ember hunyt el az NNK adatai szerint.
 
A portál térképre tette az adatokat, ott lehet megnézni a települések adatait.
 

 

 


 
Az Átlátszó a cikkében ugyanakkor megjegyezte, hogy az NNK által küldött településszintű adatok szerint 2021 februártól 2022. január végéig 27 251-en haltak meg koronavírusban, viszont a koronavirus.gov.hu adatközlései 28 881 elhunytról számoltak be ugyanebben az időszakban. Vagyis 1630 elhunyt nem szerepel a nyilvántartásban.
 
Azt kérték az NNK-tól, indokolják meg, mi magyarázza az eltérést, illetve melyik szám tekinthető a valós adatnak.
 
 
 
forrás: atlatszo.hu