Miskolcon is készen állnak a speciális szemműtétekre

2016.10.03 18:31

Egy speciális szemészeti műtéti eljárás is elérhető mostantól a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban. Németh Gábor, a Szemészeti Osztály osztályvezető főorvosa március végétől már hetvenöt ilyen beavatkozást végzett.

szem_mutet_161003_ja_18.jpg

fotó: Juhász Ákos

Mint elmondta, az úgynevezett vitrectomia a szemészeti progresszív műtéti ellátás csúcsának számít. Általában helyi érzéstelenítéssel végzik, a műtét során három apró nyíláson hatolnak be a szem belsejébe.

szem_mutet_161003_ja_9.jpg

A új műtéti eljáráshoz szükség volt egy megfelelő műtő kialakítására, műszerparkra s mikroszkópra felszerelt kamerarendszerre is, számítógépes háttérrel. Ez utóbbi segítségével néznek bele a szem belsejébe. Most már minden szakmai és tárgyi feltétel rendelkezésre áll az új típusú szemműtétekhez, amelyekből hamarosan évente kétszázat szeretnének elvégezni.

szem_mutet_161003_ja_23.jpg

Az eljárással elsősorban azokon a betegeken segíthetnek, akik cukorbetegek, szürkehályogműtétek alatt ritkán előforduló szövődményeik vannak, vagy gyulladásos betegségben, ideghártya-leválásban szenvednek. Kovács Imrén hétfőn végeztek ilyen műtétet a kórházban - az ő esetében a szürkehályog mellett egy hártya is akadályozta a látást. – Hetvennyolc éves vagyok, és nehezen láttam.

A műtét során semmilyen fájdalmat nem éreztem, két nap múlva már otthon leszek. Hálás vagyok a sorsnak, hogy egy ilyen orvossal hozott össze – mondta el a Miskolc Televíziónak.

minap.hu