Miskolcon is lehetnek olimpiai helyszínek 2024-ben

2015.09.19 07:59

Miskolc is a lehetséges olimpiai helyszínek között van - derül ki a megvalósíthatósági tanulmányból, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság tett közzé. A 2024-es budapesti olimpiát harmincnyolc versenyhelyszínen lehetne megrendezni, ezek közül 24 már most alkalmas vagy alkalmassá tehető a viadalok megtartására. Ilyen vidéki helyszín Miskolc is.

Harmincnyolc versenyhelyszínen lehetne megrendezni a 2024-es budapesti olimpiát, ezek közül 24 már most alkalmas vagy alkalmassá tehető a viadalok megtartására. A budapesti főhelyszín a Duna parti Kvassay-zsilip és környéke lenne. A lehetséges vidéki helyszínek: Debrecen, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Balatonfüred, Veszprém, Szombathely, Győr, Göd és Dunakeszi-Alag - derül ki a megvalósíthatósági tanulmányból, amelyet honlapján közzétett a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB).

A MOB szerdai közleményében úgy fogalmazott a hivatalos pályázók névsorának közzététele után, hogy "Magyarországhoz, Budapesthez és a magyar olimpiai hagyományokhoz méltóan fogunk küzdeni azért, hogy megrendezhessük az első közép-európai nyári játékokat, és valóra váltsuk a magyar olimpiai mozgalom évszázados álmát".

A MOB emlékeztetett arra, hogy Budapest esélyét a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) történelmi reformja, a gazdaságosolimpia programja, az Agenda 2020 teremtette meg.

"A NOB úgy döntött, hogy a gigaolimpiák helyett eljött a gazdaságos, olcsóbb, ésszerűbb olimpiák ideje - olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közel 500 milliárd forinttal támogatja a rendezés költségeit. - A gazdaságos olimpia reformja valódi esélyt ad a közepes méretű nagyvárosoknak. Pályázatunk egyik kulcsa a környezetvédelem és a fenntarthatóság maximális figyelembevétele, a sportolók középpontba helyezése lesz."

A budapesti olimpia realitását - amint arra a MOB kitér - az Agenda 2020 reformja mellett "az az olimpiától független húszéves fejlődési pálya jelenti, amelyet Magyarország 2004 és 2024 között befut".

"Európai uniós tagságunk, 2004, és a tervezett budapesti olimpia, 2024 között Magyarországon megvalósult, illetve megvalósul egy 25 ezer milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztési program. Új és megújult utak, tömegközlekedés, vasút, autópályák - a magyarországi infrastruktúra 2024-ben az olimpiától függetlenül is szinte teljesen alkalmas lesz az olimpia fogadására. Ehhez társul az a sportlétesítmény fejlesztési program, amelynek révén a szükséges létesítmények zöme olimpiától függetlenül is rendelkezésre áll majd" -  fogalmaz a MOB.

A testület szerint a rendezési jog odaítélése nélkül semmilyen olimpia-specifikus építkezésre nem lesz szükség, s ha a NOB Budapest mellett dönt, a rendezésig rendelkezésre álló hét év elegendő lesz az olimpiához hiányzó beruházások megvalósítására.

"Ezek zöme ideiglenes létesítmény lenne, tartós használatra csak olyan épület készül, amely kihasználtsága az olimpia után is biztosított és illeszkedik Budapest, az ország hosszú távú fejlesztési programjába" - áll a közleményben, amely a megvalósíthatósági tanulmány megállapításaira utalva leszögezi: Magyarország képes az olimpia megrendezésére, a rendezés Magyarországnak megéri, és Magyarország eséllyel pályázik a rendezésre.

A MOB - a hivatalos pályázók névsorának közzététele alkalmából - arra is felhívja ismételten a figyelmet, hogy az olimpiai éremtáblán Magyarország a nyolcadik helyen áll, és az első tíz közül az egyetlen, amely még nem rendezhetett olimpiát.

A NOB 2017 szeptemberében, limai kongresszusán jelöli ki a rendezőt.

 

A magyarok többsége népszavazást tartana

Csak a magyarok 46 százaléka ért egyet Budapest 2024-es olimpiai pályázatával, 51 százalékuk pedig népszavazást tartana indokoltnak a kérdésről - közli szombati számában a Népszabadság az Ipsosnak az Együtt által megrendelt közvélemény-kutatását.

A napilap emlékeztet arra, hogy Ipsos februári felmérése során még a megkérdezettek 60 százaléka támogatta a budapesti olimpia ötletét, a Nézőpont Intézet augusztusi kutatásában azonban már csak 49 százalék állt a rendezés mellett, 42 százalék ellenezte azt.

Az ezerfős mintán végzett friss felmérés alapján most a lakosság 46 százaléka szeretne olimpiát a magyar fővárosban, 41 százalék ellenzi a pályázatot, 13 százaléknak pedig nincs véleménye.

A Népszabadság szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyre nagyobb súllyal veszi figyelembe, hogy melyik pályázó város lakosság támogatja leginkább az olimpiát, ennek kapcsán a NOB saját felmérést is végez.

mti.hu