Miskolcon járt az EBESZ elnöke

2015.07.03 05:40

Személyesen tájékozódott a hazánkban élő romák helyzetéről az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának elnöke - írta az Index.

Michael Georg Link Miskolcra látogatott, ahol beszélt a polgármesteri hivatal munkatársaival, a rendőrkapitány helyettesével és a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével. Link ellátogatott a számozott utcákba is, ahol a helyi lakosokkal beszélgetett.

Az elnök a helyi döntéshozók felelősségét hangsúlyozva kifejtette, hogy fenntartható, diszkriminációmentes lakhatási megoldást kell találni a romák számára. Különösen aggasztja, hogy a helyi önkormányzatok diszkriminatív szabályozásai rossz példát mutathatnak a többi testületnek.

Link arra kérte az érintett szervezeteket, fogadják meg Székely László intelmeit: az ombudsman legfontosabb állítása korábban az volt, hogy azonnal le kellene állítani az indokolatlan, felhatalmazás nélküli razziákat Miskolc legszegényebb, szegregált részein.

Az Index emlékeztet, hogy Kriza Ákos polgármester akkor azt mondta: a helyiek körében népszerűek a razziák, úgy érzik javul a közbiztonság. Emellett az elnök fontosnak nevezte a Kúria azon döntését, amely megsemmisítette a jogsértő miskolci lakásrendeletet.

nepszava.hu