Miskolcon tartják az 53. közgazdász-vándorgyűlést

2015.08.11 05:47

A konferencia a hagyományos témák mellett foglalkozni kíván az észak-magyarországi régió speciális helyzetével is.

A fejlődésre és a felzárkózásra fókuszál a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 53. közgazdász-vándorgyűlése, amelyet tíz év után ismét Miskolcon, ezúttal szeptember 3-a és 5-e között rendeznek meg a Miskolci Egyetemen - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Bokik) elnöke.

Elmondta: Miskolcnak fontos elismerés, hogy a közgazdász szakma jeles képviselői, vállalati vezetők itt vitatják meg az elmúlt év gazdasági történéseit, valamint azokat a kihívásokat, amelyek előtt áll az ország.

A közgazdászok legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelének két plenáris és 13 szekcióülésén vezető gazdaságpolitikusok, jelenlegi és volt kormánytagok, szakpolitikusok, a pénzügyi és üzleti élet kulcsszereplői, gazdaságkutatók, akadémikusok és egyetemi tanárok tartanak előadásokat.

A konferencia a hagyományos témák - a nemzetgazdaság helyzete, a bankrendszer aktuális kérdései, a monetáris politika és a költségvetési folyamatok vizsgálata, az európai uniós források felhasználása - mellett foglalkozni kíván az észak-magyarországi régió speciális helyzetével is, valamint az újraiparosítással, a foglalkoztatás és a szociális szféra problémáival, a határ menti együttműködés lehetőségeivel, a közlekedés fejlesztésével, a turizmussal - mondta Bihall Tamás.

A vándorgyűlésen előadást tart Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is.

A csaknem hatezer tagot számláló Magyar Közgazdasági Társaság a magyar közgazdászok legrégebbi szakmai szervezete, közhasznú egyesület, 121 éves fennállásával az első hasonló szakmai-tudományos szervezetek közé tartozik Európában, a közgazdász-vándorgyűlések a hazai közgazdász szakma legrangosabb és legnagyobb éves összejövetelei.

mti.hu