Mit együnk a hőségben?

2015.08.12 16:06

Ha napközben jóval több van harminc foknál, az embernek semmi kedve a konyhában, a tűzhely mellett állni és órákig főzőcskézni - gyakran még enni sem. Mit lehet tenni ilyenkor, hiszen fagyin kívül is muszáj valamit enni.

Minél melegebb van odakint, annál nehezebben vesszük rá magunkat arra, hogy kimenjünk a konyhába és főzni kezdjünk - sokan már a gondolattól is izzadni kezdenek, hogy egy-két órát a tűzhely mellett kell állniuk. Arra, hogy minden nap étteremben együnk vagy házhoz szállíttassuk az ételt, keveseknek van lehetősége, és egy idő után talán a fagylaltoknál, jégkrémeknél is többre vágyunk.

Mi lehet tehát a megoldás?
A legtöbben ráadásul a melegben nem is nagyon kívánjuk az ételeket, nem érezzük magunkat éhesnek. Pedig az energiára ugyanúgy szükségünk van, mint máskor. A szakemberek emellett arra is figyelmeztetnek, hogy a folyadékbevitelről se feledkezzünk meg, a melegben ugyanis sokkal többet izzadunk, és ha nem pótoljuk a folyadékot, jelentősen megnőhet a kiszáradás esélye, ennek pedig nagyon súlyos következményei is lehetnek.

Ha a kánikulára tervezett menüt állítjuk össze, a következő szempontokat vegyük figyelembe: minél kevesebb időt töltsünk a konyhában, lehetőleg ne kapcsoljuk be a sütőt, és azon háztartási gépek használatát is kerüljük, melyek hőt fejlesztenek (pl. kenyérsütőgép). Részesítsük előnyben a friss, hidegen is fogyasztható ételeket, a magas víztartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, leveseket. Emellett pedig a biztonságos ételkészítésre és -tárolásra is fokozottan oda kell figyelni, különösen akkor, ha nyers húst, tojást vagy felvágottat vásároltunk.

Szerencsére, nyáron tobzódhatunk a friss zöldségekben és gyümölcsökben, ezek lehetővé teszik, hogy változatosan és egészségesen étkezzünk! Tökéletes választás lehet a kánikulára a saláta (nehéz, majonézes öntet nélkül), a gyümölcstál, a smoothie-k és turmixok, a szendvicsek. A hideg leveseknek nagy hagyománya van a mediterrán országokban, érdemes otthon is kipróbálni a gazpachót vagy a vichyssoisse-t, de gyümölcslevest is készíthetünk. A főtt tészták viszonylag gyorsan elkészülnek, és akár hidegen is fogyaszthatjuk őket tésztasaláta formájában. Szintén jó választás lehet a lecsó, melyet ráadásul rengeteg változatban el lehet készíteni. Akiknek van lehetősége rá, grillezni is érdemes - nemcsak húsokat, de zöldségeket is könnyen megsüthetünk a szabadban!

Mi az, amit inkább érdemes elkerülni a melegben?
A vízhajtó hatású ételek, italok fokozhatják a kiszáradás veszélyét, különösen, ha nem iszunk eleget mellettük, ezért ritkábban fogyasszunk kávét (vagy koffeintartalmú, cukros üdítőket), spárgát, articsókát, édesköményt. Kevésbé előnyösek a magas fehérje- és zsírtartalmú fogások, mert ezeket általában nehezebb megemészteni és a feldolgozásuk során hő keletkezik - vagyis nemcsak a külső forróságot kell elviselnünk, hanem a testünk maghőmérséklete is megemelkedhet.

Meglepő módon, a fűszeres ételekkel kapcsolatban ellentmondásosak a tanácsok, van, aki szerint nem szabad őket a melegben enni, mások viszont esküsznek rájuk. Azonban az igen fűszeres konyhák hazájában, például Indiában, Afrikában, a Karib-térségben, Dél-Amerikában gyakori a hőség - ez pedig nem lehet véletlen. A fűszeres ételek melegítő hatással vannak ránk, a hatásukra jobban izzadunk, az izzadtság pedig hűti a bőrünket.

hazipatika.com