Mit mond a bíróság a tervezett MVK-s sztrájkról?

2016.02.16 09:01

A munkáltatók és a munkavállalók is a bíróság döntésére várnak.

A közlekedési vállalat még pénteken fordult a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz, kérve a közlekedési dolgozók szakszervezete és érdekképviseleti szerve által február 17-re meghirdetett sztrájk jogellenességének megállapítását. Arra hivatkozva, hogy a munkabeszüntetést meghirdető szakszervezetek együttműködési kötelezettségüket megsértették.

mvk

Az MVK azt is mondta, nem kaptak adatokat, amelyek alapján a sztrájk esetére vonatkozó menetrendet össze tudnák állítani.

A város külső részein élőket érintheti hátrányosan a munkabeszüntetés, feltéve, ha lesz.

Áttekintve a cég által kidolgozott lehetséges menetrendet, kitűnik, hogy a délelőtti időpontokban főleg a város külső területeit érintheti hátrányosan a sztrájk. De egyelőre az is biztos, hogy az ME, a 44-es, az Auchan1, az Auchan2 és a Tesco Avas járatokat egyáltalán nem érinti majd a munkabeszüntetés. A közlekedési vállalat arra is figyelmeztet, amennyiben a munkabeszüntetés a hétvégére is kiterjed, úgy 48 órával korábban meghirdeti a szombati és vasárnapi járatokat is.

Az is kiolvasható a soroból, hogy az egyik legnépszerűbb járatot, a 35-öst lényegében alig ritkították. A Miskolctapolcán, Martintelepen, Görömbölyön, Lillafüreden és Perecesen élőknek azonban nem árt, ha előre megtervezik az utazásukat, hiszen a délelőtti órákban lesz, hogy csak óránként jár majd a buszuk.

Legrosszabbul talán a Felsőzsolcáról érkezők járhatnak, hiszen ott reggel fél 9 és délután fél 3 között akár egy órát is kell várni a következő buszra.

Úgy tűnik, a menetrend kialakításánál arra figyeltek, hogy csúcsidőben ne legyen gond, így a reggeli munkába és iskolába menést kevésbé érinti majd a munkabeszüntetés. A vonattal, elsősorban az InterCityvel (IC) érkezők azonban bosszankodhatnak, mert az IC általában félre ér be a pályaudvarra, míg a 40-kor induló busz a délelőtti órákban kiesik majd.

Az MVK Zrt. három szakszervezete szerdától határozatlan ideig sztrájkot hirdetett. A miskolci közlekedési társaság előzetes tájékoztatása a 2016. február 17-től érvényes 66%-os menetrendi kínálatra vonatkozóan.