Mitől drága a kenyér? A magyar pékek feldobták az albán pékeket

2015.01.29 06:20

A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát. A gázolaj csak nagyon kicsi hányadot tesz ki. Minimálbér-emelés, útdíj, ekáer és élelmiszerlánc-felügyeleti díj drágítja a kenyeret. Ellenségünk a magas áfa és az albán pékség.

Ha a gázolaj árának emelkedésekor ugyanolyan mértékben nő a fehér kenyér ára is, akkor elvárható, hogy a gázolajár-csökkenéskor a fehér kenyér és más pékáruk ára is ugyanúgy csökkenjen – állította Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a parlament gazdasági bizottságának elnöke szerdán, miután - tárgyalt a Magyar Pékszövetség és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének képviselőivel.

Rogán szerint 2006 és 2013 között a fehér kenyér ára 58 százalékkal emelkedett, éppen annyival, mint a gázolajé. Tavaly ugyanakkor a gázolaj olcsóbb lett, 11 százalékkal, a fehér kenyér viszont csak öt százalékkal. Az egyeztetést a kereskedőláncok képviselőivel folytatja, mert a végső fogyasztói árat ők alakítják ki.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy vizsgálatot kezdeményez az albán - egyébként Koszovóban bejegyzett cégek által működtetett - pékségek közteherfizetésével kapcsolatban, mert a pékszövetség állítása szerint ezekben a pékségekben sokszor nem jelentik be a dolgozókat. A politikus érdekes összefüggésnek nevezte, hogy Magyarországon az elmúlt két évben jelentősen megnőtt a menekültkérelmet beadó koszovóiak száma. Mindenképpen megér egy alapos - minisztériumi, adó- és bevándorlási hivatali - vizsgálatot, hogy visszaélnek-e a menekültstátussal a Magyarországon működő koszovói cégek azért, hogy valahogyan elkerüljék a közterhek megfizetését - mondta.

Septe József, a pékszövetség elnöke a frakcióvezetővel folytatott tárgyalás utáni tájékoztatón kijelentette: a jelenlegi költségszerkezet nem teszi lehetővé nekik a sütőipari termékek árának csökkentését. A statisztikai hivatal kimutatására hivatkozva jelezte, folyamatosan csökken a sütőipari termékek ára. Ugyanakkor nagyon nagy különbség van a úgynevezett sütőipari átadási ár és a kereskedelmi eladási ár között - mondta.

Megjegyezte, hogy a gázolaj a sütőipar 18-20 százalékos logisztikai költségeiben csak három százalékot tesz ki. Septe József szorgalmazta egyúttal az alapvető sütőipari termékek áfájának csökkentését 18-ról 5 százalékra.

Szöllősi Réka, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az élelmiszeripar sok problémával küzd, alacsony, 1-2 százalékos a jövedelmezősége. Ezért az önköltségek között viszonylag kis hányadot kitevő üzemanyagár nem feltétlenül tud megjelenni a fogyasztói árakban.

Példaként megemlítette, hogy a minimálbér-emelés az élelmiszeriparban sokkal nagyobb hatással van az előállítási költségekre, mint az üzemanyagárak néhány hónappal ezelőtt kezdődött csökkenése. Az útdíj, az ekáer és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése szintén többletköltséget jelent az élelmiszer-feldolgozóknak - magyarázta Szöllősi.

Ő is jelezte ugyanakkor, hogy a tavaly decemberi és a 2013. decemberi élelmiszerárak összevetése egyszázalékos árcsökkenést mutat, de például a zsemle öt százalékkal lett olcsóbb.

mti.hu