MNB-botrány: hol késik a nyomozás?

2016.05.30 18:24

A szocialisták firtatták az ügyet az azonnali kérdések órájában hétfőn a parlamentben.

Bárándy Gergely azt vetette fel, hogy már régen nyomozni kellene, az Ab döntése után ugyanis egyértelműen tudható, az MNB alapítványainak pénze közpénz. Már az is meglehetősen bűncselekménygyanús, hogy a jegybank 260 milliárdot ellenszolgáltatás átadott közalapítványoknak.

Az alapítványok a jegybank feladatkörébe nem tartozó tevékenységekre juttattak közpénzt, ezt azonban nem tehetnék meg. Az alapítványoknak pedig nem más a célja, mint a Fidesz hatalmon tartása, valamint Matolcsy György kissé furcsa közgazdasági elméletének elterjesztése – közölte. Ha közpénzt törvénysértően használnak fel, és abból vagyoni hátrány keletkezik, bűncselekmény valósul meg. Miért nem nyomoznak már ebben az ügyben? – firtatta.
Elbírálás folyamatban

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese kiemelte: bűncselekmény gyanúja esetén kerülhet sor büntetőeljárás elrendelésére, konkrét személlyel szemben pedig akkor lehet, ha a megalapozott gyanú fennáll. Közölte: a jegybanki alapítványokkal összefüggésben eddig 11 feljelentés érkezett az ügyészségre, ebből 8 esetben bűncselekmény hiánya miatt a feljelentéseket elutasították.

Egy nyomozás és egy feljelentés elbírálása folyik – tette hozzá. Emellett egy esetben egyéb intézkedésre került sor. Az ügyészség kizárólag a törvényi és más jogszabályi rendelkezéseket tartja szem előtt – hangsúlyozta.

mno.hu