Modern városok program – Miskolc költségvetését is módosítani kell

2016.05.23 15:48

A 2016. évi központi költségvetés módosítása mellett, amely 50 milliárd forintot biztosít a Modern városok program ez évi forrásaihoz, Miskolc költségvetését is módosítani kell a program gördülékeny megvalósításához – közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester hétfői miskolci sajtótájékoztatóján.

kriza_akos_160523_ja_12.jpg

Hozzátette: a Modern városok program egyes projektjei részben, illetve kizárólag állami forrásból valósulhatnak meg, ezért kell módosítani az idei költségvetést.

Kifejtette: az uniós pénzek, amelyeket pályázatok útján beruházásokra fordíthat Miskolc, nem elégségesek ahhoz, hogy egy komplex városfejlesztés hátterét biztosítsák; “ezt nagyon jól tudja a magyar állam is”, ezért is fogalmazódott meg a Modern városok programja. Kriza Ákos az elmúlt év áprilisában írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnökkel Miskolcon; ez mintegy 180 milliárd forintos projekt megvalósítását jelenti Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyének.

Az összeg jelentős hányadát, 150 milliárd forintot a Miskolc-Kassa autópálya Miskolc-országhatár közötti szakaszának megépítésére fordítják. Ezenkívül turisztikai fejlesztésekre – a diósgyőri vár további rekonstrukciójára, a miskolctapolcai strand második ütemének fejlesztésére -, valamint a városban működő, a közbiztonságot erősítő intelligens kamerarendszert bővítésére, új ipari park kialakítására is jut a pénzből – közölte a polgármester.

Kitért arra is, hogy a vár fejlesztése teljes egészében uniós pénzből nem valósulhat meg, a strand pedig csak állami pénzből épülhet, és az ipari parkhoz, valamint a kamerarendszer bővítésére is szükséges az állami hozzájárulás. Azért, hogy a Modern városok programja már az idén is gördülékeny legyen, módosítani kell a város költségvetését, amelynek a fedezete pedig az állami költségvetés módosításában jelenik meg – mondta Kriza Ákos, jelezve: ez Miskolc esetében több mint 3,2 milliárd forintot jelent.

mti.hu