Módosító javaslattal térítené el a DK a Fidesz EU-s parlamenti határozatát

2022.06.26 15:51

A Demokratikus Koalíció nem hagyná, hogy a Fidesz-KDNP által beterjesztett szövegben bármilyen utalás maradjon, ami az EU-ból való kilépésként értelmezhető, ezért változtatnánk a szövegen.

korábbi felvétel
 
"Nem hagyjuk, hogy Orbán az ördögi terve részeként kivezesse Magyarországot az EU-ból!” – közölte a Demokratikus Koalíció (DK), jelezve, hogy a DK módosító indítványt nyújt be az Európai Unió (EU) jövőjével kapcsolatos magyar álláspontról beterjesztett kormánypárti szövegjavaslathoz.
 
Nemrég benyújtotta a Fidesz-KDNP a „magyar álláspontra” vonatkozó parlamenti határozat javaslatát. A javaslat az EU jövőjéről szóló, egy éve elkezdődött és nemrégiben zárult európai konferenciasorozat magyarországi eredményeit hivatott összefoglalni, apró szépséghiba, hogy azt már Orbán Viktor is megtette hét pontban – szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt.
 
Kövér és Semjén kifejtette, hogy képzeli az EU jövőjét, de nincs benne sok köszönet
Határozatban dönthet a magyar Országgyűlés kormánypárti többsége arról, a kormány milyen álláspontot képviseljen az EU jövőjéről szóló tárgyalásokon. A javaslat több évtizeddel vetné vissza az EU-t, szerencse, hogy a Fideszre aligha hallgat valaki az uniós tárgyalóasztalnál.
 
A DK a kormánypárti szövegjavaslat alapján arra jutott, hogy az “gyakorlatilag felszámolná az Európai Parlamentet, leépítené az európai demokráciát és egyetlen célt szolgálna, hogy Orbán Viktor gond nélkül készíthesse elő a Huxitot, Magyarország kilépését az Európai Unióból”.
 
Ezt megakadályozandó, az ellenzéki párt módosító javaslata beleírná a szövegbe, hogy a magyar emberek továbbra is uniópártiak, hazánk jövőjét csak és kizárólag az Európai Unión belül tudják elképzelni. A DK emellett felszólítja a kormányt, hogy “erősítse meg Magyarország elkötelezettségét az uniós alapértékek mellett".
 
hvg.hu