Módosul a nyugdíjrendelet

2019.01.09 09:17

Nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt az igénylés miatt

A kormányzat eddig három olyan törvényjavaslatot terjesztett a parlament elé, amelyek módosítják a nyugdíjakkal kapcsolatos hatályos rendelkezéseket. A módosítások elsősorban a nyugdíj-megállapítás feltételeit, valamint a nyugdíj melletti munkavégzés lehetőségeit érintik.

Képtalálat a következőre: „napi.hu nyugdíjkifizetés”
 
Megnyugodhatnak azok a hölgyek, akik most teljesítik a nők kedvezményes nyugdíjának alapfeltételét, a legalább negyven év munkában eltöltött idő megszerzését. A jogosító időre vonatkozó követelmény nem lesz szigorúbb, annak ellenére sem, hogy hatvannégy évre emelkedik a nyugdíjkorhatár. Ezáltal sok felsőfokú végzettséggel rendelkező nő is igényelheti ezt a kedvezményes nyugellátást, ugyanis esélyük nyílik arra, hogy a korhatáruk betöltése előtt megszerezzék a kötelező negyven évet. A nyugdíjazás feltételei közül továbbá kikerül a biztosítási jogviszony megszüntetésének kötelezettsége is.
 
Kétségtelen, hogy a mostani változások egyszerűbbé teszik a nyugdíj-megállapítás és a nyugdíjas munkavállalás feltételrendszerét. Maradhat állásban, biztosítotti jogviszonyban az a személy, aki nyugdíjassá válva tovább vagy ismét dolgozni szeretne, nem kell ezért munkaviszonyt, biztosítotti jogviszonyt bontani, és nyugdíjasként kedvezőbb adózási feltételekkel dolgozhat”
 
– mondta Némethné Jankovics Györgyi, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke. 
 
Az öregségi nyugdíj jelenleg csak akkor állapítható meg, ha az igénylő a nyugellátás egyéb feltételeinek teljesítése mellett azon a napon, amelytől kéri a nyugdíja megállapítását, nem áll biztosítási jogviszonyban. Ez a feltétel 2008-ban azért került be a törvénybe, hogy csak az igényeljen nyugdíjat, aki nem vesz részt a továbbiakban a munkaerőpiacon. 
 
A nyugdíj megállapításához egy napig volt tilos társadalombiztosítási jogviszonyban állni, az új törvényjavaslat eltörli ezt a feltételt, így a jövőben nem kell megszüntetni a biztosítási jogviszonyt. A munkaviszonyban álló nyugdíjasnak nem kell a jövedelme után természetbeni egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizetnie. A nyugdíjas munkavállalók nettó bére tizennégy százalékkal emelkedhet idén, mert már csak a személyi jövedelemadót kell megfizetni a bérük után.
 
magyarhirlap.hu