Most a Heves és Borsod megye határán észleltek egy medvét

2019.04.13 08:45

Medvét láttak az elmúlt napokban a Heves megyei Balaton határában. Felfedezéséről korábban Petrók György borsodnádasdi, de Budapesten élő fotós számolt be a közösségi oldalán.

Az észak-spanyolországi Proazában levő Nemzeti Park 85 medvéje közül az egyik kószál a parkban 2000. december 30-án. Összesen 15 barna medve született Cantabria területén 2000-ben, ami rekordnak számít ennél a veszélyeztetett fajnál. (MTI FOTÓ/EPA/EFE/J.L.Cereijido)
illusztráció
 
Mint azt érdeklődésre a fotós elmondta, egy szarvasrudli fotózása közben látta meg a medvét, amely a szarvasok és egyben Borsodnádasd irányába futott. Pár másodpercig látta csak, egy kis termetű példány volt, de nem sikerült képet készítenie, mert villámgyorsan eltűnt. Közösségi oldalán a nagy sajtóvisszhang után úgy fogalmazott: „be jó volna most már le is fotózni!”
 
A medve nem játék
 
A medveészlelések miatt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) adott ki korábban közleményt. Többek között azt írják, mivel a medve nem játék, az erdőben a turistaúton közlekedjünk, lehetőség szerint nappal. Egyedül járva is célszerű zajt okozni, társaságban pedig beszélgetni. Ha medvével futunk össze és az állat nem vesz észre, feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk. Ha észrevesz, akkor se próbáljuk elzavarni, ne nézzünk a szemébe, ne fordítsunk neki hátat, ne fussunk el, ne etessük. Ne is fényképezzük, pláne ne provokáljuk.
 
Az erdő közelében lakóknak pedig – hangsúlyozza a BNPI – a kukákra és kerti hulladéktárolókra is érdemes figyelniük.
 
TA
facebook.com / boon.hu