Most akkor mi az igazság a kórházi fertőzésekről?

2016.02.13 18:32

Megtévesztőek a kórházi fertőzésekről az utóbbi időben több helyen is megjelent nyilatkozatok, amelyeket a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (Reszasz) alelnöke adott - írja az ÁNTSZ-re hivatkozva a Magyar Idők.

A lap beszámolója szerint Hegedűs Zsolt azt állítja, hogy "Magyarországon kórházi fertőzési vészhelyzet van, de ezeket az adatokat titkosították". A Magyar Idők viszont arról ír, hogy az Országos Epidemiológiai Központ honlapján bárki számára hozzáférhetőek az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések adatai. A lap kiemeli, hogy a Reszasz-alelnök állításaival ellentétben, 2014-ben egyharmadával kevesebb kórházi járványt regisztráltak Magyarországon, mint az azt megelőző évben.

Száztizenegy járványt okozó kórházi fertőzésről van szó, amelyben több mint 1300-an megbetegedtek és tizennyolcan meg is haltak - derül ki az összesítésből. A 111 járvány majdnem 60 százaléka úgynevezett nem specifikus, vagyis egyéb közösségekben is előforduló fertőzés volt. Nemcsak páciensek, de egészségügyi dolgozók is megfertőződtek, azonban végzetes kimenetellel csak a betegeket érintő fertőzések jártak - közlik.

A kórházi fertőzések, járványok nemcsak Magyarországon, hanem világszerte komoly és egyre nagyobb problémát jelentenek, a becslések szerint csak az Európai Unióban évente 4,1 millió beteg kap el valamilyen fertőzést kórházi kezelése folyamán - írja a lap. Idézik az ÁNTSZ közleményét, amelyik szerint az ilyen esetek 30-50 százalékát a legnagyobb gondosság és higiénés rendszabályok betartása mellett sem lehet megelőzni, a kórházi fertőzések döntő többsége szennyezett kézzel terjed egyik betegről a másikra.

magyaridok.hu