Most beleszólhat, hogy hívják az olaszrizlinget

2016.02.25 18:39

Valahogy egyértelművé kellene tenni a külföldi látogatóknak, hogy magyar bort isznak, ezért pályázaton új nevet keresnek szőlőfajtának.

Közös pályázatot írt ki Magyarország egyik legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az olaszrizling szinonimanevére csütörtökön a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizlinggeneráció. A külföldieknek ugyanis nehezen lehet elmagyarázni, mit isznak.

A csütörtökön közzétett kiírás szerint a javasolt név nem sugallhat félreértést azzal, hogy továbbra is a fajta Olaszországgal, illetve a Riesling (rajnai rizling) fajtával való kapcsolatára enged következtetni, a szomszédos országokban használt nevekről sem lehet koppintani, így a vlassky rizling, grasevina, Welschriesling, riesling italico is kizárt.

Hangzásában, jelentésében viszont utalhat az olaszrizling karakterére (például könnyed eleganciájára), földrajzi elterjedtségére (Kárpát-medence, Osztrák-Magyar Monarchia). Az sem árt, ha az új nevet könnyen ki lehet ejteni és meg is lehet jegyezni, és emlékeztet az olaszrizling név hangzására.

Augusztus 30-ig lehet javaslatokat tenni a névre, rövid indoklással együtt. Ebből az öt legjobbat tesztelik majd termelők, kereskedők, szakírók és fogyasztók, majd a győztes nevet a három borászszervezet tagsága és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöksége dönti el. A választott szinonimanevet ezután a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának bevonásával bejegyeztetik Magyarország és az EU illetékes hatóságainál, hogy a fajtamegjelölésnél szabadon választható alternatívát nyújtson.

mti.hu