Most „csak” egy tokaji borcéget vett Mészáros Lőrinc

2017.03.11 06:05

Mostanában rosszabb napokat élhet Mészáros Lőrinc: március elsején csak a Dereszla Sparkling nevű, kisebb tokaji bortermelőt vette a nevére. A minimális forgalmú, veszteséges vállalkozásban információnk szerint többségi tulajdont szerzett. A társaságból másfél hónappal azelőtt szállt ki az előző gazda, Patrick De Suarez D'Aulan, a nemrég csődbe ment Sopalia nevű francia borászati vállalat igazgatója.

https://hirado.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/7/2016/10/D_VAJ201610120117-1024x575.jpg

Ismereteink szerint a lépés egy ügyletsorozat része. A Dereszla bortermelését több cég képviseli. Így Mészáros Lőrinc társasága, a Búzakalász 66 tavaly év végén már tulajdonrészt vásárolt a Dereszla Kft.-ben és a Henye Borászat Kft.-ben is. A három bodrogkeresztúri társaságból a Dereszla Kft. képvisel jelentősebb, félmilliárdos forgalmat, tízmilliós nyereség mellett. A cégtár tanúsága szerint a Búzakalász 66 ugyanekkor részt vásárolt a szintén Kalocsai László vezette Tokaj-Major Kft.-ben és a forgalommentes Henye Hotel Kft.-ben is. Ezektől eltérően a felcsúti polgármester-vállalkozó a Dereszla Sparklingban személyesen jelent meg.

Úgy tudjuk, Mészáros Lőrinc korábban a tokaji bortermelőt irányító Sopalia felszámolásából jutott a cégek irányító pakettjeihez. Kérdés persze, miként szerzett erről pont a felcsúti polgármester tudomást és hogy ért célba.

A cégcsoport vezetője évtizedek óta a Sopalia mellett kisebbségi tulajdonosi pozíciót is viselő Kalocsai László. A több milliárd forint értékűre becsült pince és borászat tavaly mintegy 8 ezer mázsa szőlőt dolgozott fel, amiből idén körülbelül 700 ezer palack tokaji bor értékesítését tervezik. Mintegy 34 hektár saját szőlőjükön kívül hozzávetőleg száz hektárról vásárolják fel a termést. Áruik több mint 80 százalékát külföldre adják el. Több mint 40 országba szállítanak. Legfőbb piacaik az Egyesült Államok, Lengyelország, Skandinávia és Franciaország. A bortermelés mellett pezsgőt is forgalmaznak. A cégeket különböző terméktípusokra alapították: a Dereszla Kft. a fő profiljukat jelentő csendes, édes, a Henye Borászat és a Dereszla Sparkling pedig a száraz borokat képviselné. Mészáros Lőrinc ismereteink szerint nem tervez változtatást se a társaság tevékenységében, üzleti terveiben, se irányításában.

Kalocsai László másik kisebbségi tulajdonostársa a cégekben – így a Dereszla Sparklingban is – Dunai György, az útépítési tendereken Mészárosék mellett igen sikeres Betonútépítő-Euroaszfalt fő tulajdonosa. Úgy tudjuk, Dunai György pénzügyi befektetőként szállt be.

A hvg.hu beszámolója szerint a helyiek már tavaly Orbán Viktor falujának kivételes üzleti sikereket felmutató polgármesterét tartották számon a Dereszla valós háttértulajdonosaként. Mészáros Lőrincet nem értük el.

Korábban a kormányfő családja közvetlen érdekeltségekkel bírt a Tokaj-hegyaljai bortermelésben, de azóta ezektől megváltak.

Mészáros Lőrinc egy másik cége egy minapi hír szerint megvásárolta Tokaj-Hegyalja egyetlen ötcsillagos szállodája, az Andrássy Rezidencia Wine & Spa tulajdonosát, a Témadesign Kft.-t is.

Marnitz István
nepszava.hu